Dienstenbond CNV

Geen sociaal plan voor Natudis
04-12-2002

Op donderdag 28 november voerde CNV Dienstenbond overleg met Natudis in verband met de voorgenomen wijzigingen voor de afdelingen verkoop binnen- en buitendienst en de noodzaak om wel of niet een sociaal plan af te sluiten om de gevolgen van de veranderingen op te vangen. Omdat geconstateerd werd dat de veranderingen slechts enkele personeelsleden zullen betreffen, is besloten om geen sociaal plan af te spreken, maar te komen tot een convenant waarin de uitgangspunten staan verwoord op grond waarvan individueel tot oplossingen gekomen gaat worden.

Er is een aantal trajecten, waarover wij hebben afgesproken de uitgangspunten per traject in een convenant met elkaar vast te leggen.

Traject 1: iedereen moet solliciteren op de gewijzigde functies. Wij hebben gesteld dat duidelijk moet zijn wat we verstaan onder passende functie (intern) en wij zijn van mening dat de arbeidsvoorwaarden die u nu heeft zowel op het huidige niveau als op het perspectief gegarandeerd moeten worden. Daarnaast hebben we gevraagd naar de procedure die gevolgd wordt, o.a. ook om te voorkomen dat mensen het gevoel hebben (al dan niet terecht) dat er met twee maten wordt gemeten; dat soort dingen moet je bij dergelijke grote veranderingen zoveel mogelijk voorkomen. Dat is iets wat Natudis overigens volledig onderschrijft!

Traject 2: voor de mensen waarvoor intern geen plaats meer is, wordt gezocht naar werk elders. Natudis heeft toegezegd dat zij deze werknemers, bijvoorbeeld ook door outplacement en door gebruik te maken van haar contacten, zoveel mogelijk zal helpen bij het vinden van een andere baan. Belangrijk bij dit traject is om afspraken te maken over wat er wordt verstaan onder een passende baan bij een andere werkgever, en dat afspraken worden gemaakt m.b.t. zekerheid (in de meeste banen krijg je eerst een contract voor bepaalde tijd), aanvulling op lager loon, eventuele pc-privéleningen, reiskosten naar een nieuwe werkgever, etc.

Traject 3: voor die mensen waarvoor het binnen een bepaalde periode niet lukt om ander werk te vinden, moeten afspraken gemaakt worden over de manier waarop en de voorwaarden waaronder het dienstverband wordt beëindigd. Daarbij geldt dat we afspraken moeten maken over hoe lang iemand dan de gelegenheid krijgt om ander werk te zoeken, wat wel of niet passend werk is en wat de uitgangspunten zijn voor de vaststelling van een vergoeding.

Wij hebben afgesproken dat Natudis een tekst opstelt voor een convenant; CNV Dienstenbond zal daarbij behulpzaam zijn omdat wij vaker met dergelijke convenanten te maken hebben. Als er een tekst is, waarvan wij zeggen dat het wat ons betreft akkoord is, sturen wij deze naar onze leden, met het verzoek om te laten weten of u er wel of niet mee in kunt stemmen.

Verder is afgesproken dat de bond informatie krijgt over de sollicitatieprocedure (traject 1) en ook het organogram van welke functies er bij Natudis waren en een van welke er komen. Zo kunnen ook wij ons een opvatting vormen over welke plaats die functies in de organisatie hebben en kunnen wij u daarin nog beter van dienst zijn.