Dienstenbond CNV

Chauffeurs Fresh-Express naar nieuwe werktijden 04-12-2002

Op dit moment wordt er binnen Lekkerland indringend gesproken over de werktijden van de chauffeurs in de Fresh-Express. Na een aantal overlegrondes willen de CNV Dienstenbond en andere bonden nu met de betreffende chauffeurs overleggen over de voorstellen van Lekkerland en de gevolgen daarvan voor de chauffeurs.

Enkele jaren geleden is op verzoek van Lekkerland een werktijdregeling ingevoerd, waarbij de chauffeurs (van de Fresh-Express) werkzaam zijn in een rooster van 4 diensten op, 4 diensten af. Elke dienst duurt 12 uur. Gemiddeld zou de werkweek per periode van 4 weken 144 uur zijn. Toentertijd zijn afspraken gemaakt met de vakbonden over de beloning van deze chauffeurs.
Lekkerland komt nu echter tot de conclusie dat de diensten van 12 uur feitelijk niet meer gebruikt worden, maar dat diensten van 9 uur feitelijk lang genoeg zijn. Na veel discussie ligt nu het volgende voorstel voor:

* Het patroon van 4 op, 4 af blijft gehandhaafd
* Als een dienst korter duurt dan 12 uur, bouwt de chauffeur minuren op. Er kunnen maximaal 20 minuren worden opgebouwd.
* De minuren moeten worden terugverdiend door zg. terugkomdiensten. Voor deze terugkomdiensten (extra diensten) krijgt de chauffeur geen overwerkvergoeding, wel daggeld.

* De chauffeur is verplicht, om als hij minuren heeft opgebouwd, gemiddeld maximaal twee extra terugkomdiensten te komen werken om het negatieve saldo weg te werken. Er zullen per jaar ten hoogste 24 terugkomdiensten worden ingeroosterd.

* Een aantal terugkomdiensten zullen op zaterdag kunnen vallen; de zaterdag draait evenredig mee; dat betekent dat er per jaar ten hoogste 4 terugkomdiensten op de zaterdag vallen.
* Een terugkomdienst duurt minimaal 6 arbeidsuren.
* De chauffeurs worden geplaatst in werktijdregeling II van de CAO. Dat betekent dat zij een toeslag krijgen (houden) van 14%. Voor uren op doordeweekse dagen tussen 4.00-22.00 uur en op zaterdag van 4.00-14.00 uur wordt geen toeslag betaald. Op andere uren wel, evenals op feestdagen.

* Er is pas recht op overwerkbeloning voor uren boven 12 uur per dienst.

* Er is pas recht op overwerkbeloning als in een periode meer dan 144 uur wordt gewerkt (of 156 uur per maand)
* Maandelijks ontvangt de chauffeur een overzicht van opgebouwde minuren. Er kunnen maximaal 156 minuren worden opgebouwd. Deze worden verrekend bij uitdiensttreding. Bij ziekte of vakantie is er geen sprake van opbouw minuren.

Wat betekent dit:

1. de chauffeur moet extra opkomen om hetzelfde inkomen te houden.
2. bij hetzelfde aantal diensten ontvangt de chauffeur minder overwerkvergoeding.

Wij willen met de betreffende chauffeurs overleggen over de voorstellen en de gevolgen. Daarom nodigen wij de chauffeurs van de Fresh-Express uit voor een tweetal bijeenkomsten:

Dinsdag 10 december a.s. om 15.00 uur in Son
Donderdag 12 december a.s. om 16.00 uur in Meppel

Beide bijeenkomsten worden gehouden in de kantine van Lekkerland. De werkgever is op de hoogte van deze bijeenkomsten en zal ervoor zorgen dat zoveel mogelijk/alle chauffeurs van de Fresh-Express kunnen komen.

Het is niet de bedoeling dat andere collega's komen; wel zijn zowel de leden van de vakbonden (die werkzaam zijn als chauffeur Fresh-Express) als niet-leden welkom.