Dienstenbond CNV

'Harmonisatie' Sligro onder de maat
04-12-2002

Op 2 december hadden wij overleg met Sligro/Prisma over de voorgenomen harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. We kunnen constateren dat veel informatie ontbreekt en dat het woord harmonisatie hier niet van toepassing is. Wij hebben op de meeste punten alleen verslechteringen kunnen constateren, zonder dat daar een plus tegenover staat. Wij beraden ons nu op ons standpunt en de te kiezen strategie. Op 16 december a.s. staat er een vervolgafspraak gepland.

Op de Nieuwsflits van vorige week hebben veel leden gereageerd. Daarvoor is ons duidelijk geworden wat volgens de medewerkers de belangrijkste (pijn-)punten zijn. Daarbij sprong één ding bij vrijwel alle reacties onmiddellijk in het oog: het gevoel alleen maar te moeten inleveren niet serieus genomen te worden. Wij hebben dit punt nadrukkelijk aan de orde gesteld en we hopen dat Sligro zich ervan bewust wordt dat de werknemers van Prisma niet over zich heen laten lopen en serieus willen worden genomen!

Afgesproken is dat de vakbonden een overzicht krijgen van de arbeidsvoorwaarden van Sligro en en van Prisma van oktober 2000. Dat is immers het uitgangspunt, omdat toen de overname plaatsvond. Ook krijgen we informatie over het overwerk, uitgesplitst per functie en per plaats (Putten/Nijkerk/Kapelle). Dat heeft te maken met het feit dat Sligro vindt dat er eigenlijk niet overgewerkt moet worden (en dat daarom de vergoeding/betaling van overwerk eigenlijk een non-item is). Wij weten echter dat Kapelle in verband met de seizoensdrukte een bijzonder geval is, maar dat we ook van andere medewerkers in bijvoorbeeld Putten horen dat er veel moet worden overgewerkt. Wij willen in ieder geval weten waar we over praten, voordat we praten over oplossingen.

Met betrekking tot de autoregeling krijgen we een overzicht van werknemers die nu onder de (nieuwe) autoregeling vallen en de wijze waarop zij zijn gecompenseerd voor inkomensachteruitgang. Sligro heeft ons meegedeeld dat het beslist niet de bedoeling is dat werknemers er op achteruit gaan. Omdat er zoveel verschillende individuele situaties zijn, is het moeilijk (zo niet onmogelijk) om collectieve afspraken op dit punt te maken, maar wij zetten wel in op een kaderregeling met garanties.

Bij Prisma bestond een handboek met regelingen op het gebied van personeelsbeleid. In dat handboek stonden vermeld de functiegroepen en de salarisschalen. Volgens Sligro is de toepassing van de salarisschalen onduidelijk en in ieder geval niet objectiveerbaar. Daarom wil Sligro het systeem afschaffen en haar eigen regeling toepassen. Voor de werknemers die onder de CAO vallen en wiens loon boven de CAO-schalen is, wil Sligro een bevroren toeslag afspreken. Dit is voor ons onbespreekbaar. Voor de anderen willen we zoveel mogelijk het overeengekomen perspectief gegarandeerd hebben.

Prisma betaalt de overeengekomen CAO-loonsverhoging aan iedereen, ook aan de werknemers die niet in een CAO-functie werkzaam zijn; bij Sligro is dit afhankelijk van de beoordeling. Wij zijn van mening dat het systeem van loonsverhogingen zoveel mogelijk gehandhaafd moet blijven.

De moeilijkste punten zijn de 22 ATV-dagen voor groepen buitendienstmedewerkers en de koffie- en theepauze. Sligro heeft hier hard op ingezet en lijkt onvermurwbaar om erop terug te komen. Wij hebben, ook naar aanleiding van al uw reacties op deze punten, evenzeer hard ingezet op behoud van de huidige situatie. Wij zullen hieraan nog een hele kluif hebben met elkaar en niet uitgesloten moet worden dat het overleg op deze punten breekt. In dat geval zullen we bij u terugkomen en vragen om uw steun bij pogingen om een resultaat te bereiken.

Op 16 december praten we (voorlopig) verder. Heeft u informatie of een standpunt over de genoemde punten (of andere zaken waarvan u vindt dat wij die moeten weten), schrijft of mailt u ons dan weer.

Aletta Bulsink, Apeldoorn