International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

IDFA flies T(r)opics: Eerste internationale documentaire filmfestival in Paramaribo van 4 tot 7 december 2002.

Onder de titel IDFA flies T(r)opics worden 32 documentaire films vertoond. Hiervan waren zestien documentaires te zien tijdens het afgelopen International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). De andere zestien titels zijn tijdens eerdere edities van IDFA te zien geweest. Voor de organisatoren, Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar, is dit het begin van een serie filmactiviteiten, die onder de naam The Back Lot in Suriname worden opgezet.

Op woensdagavond 4 december vindt de opening plaats van IDFA flies T(r)opics met de documentaire LA TROPICAL (David Turnley, VS, 2001) over het leven in en om een danszaal in een buitenwijk van Havana, Cuba. IDFA flies T(r)opics is de eerste van drie filmfestivals die het komende jaar in Paramaribo georganiseerd zullen worden. In de planning staan ook festivals in nauwe samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Film Festival te Utrecht.

De filmfestivals worden georganiseerd door de Stichting The Back Lot Festivals dat een onderdeel is van The Back Lot NV die naast festivals ook diverse andere activiteiten op filmgebied in Suriname ter hand gaat nemen. Productie ondersteuning en begeleiding van Nederlandse en Internationale producties bij opnames in Suriname zijn de eerste projecten die op stapel staan.

De opening van het eerste internationale documentaire filmfestival wordt verricht door Walther Sandriman, de Minister van Onderwijs & Cultuur van Suriname en Ivo Opstelten, de burgemeester van Rotterdam. Ivo Opstelten is deze week aanwezig in Paramaribo voor de concretisering van een uitwisselingsprogramma tussen Paramaribo en Rotterdam.

De organisatie van IDFA flies T(r)opics heeft in Paramaribo de beschikking over drie zalen; Thalia, CCS en Unique. Voor dit eerste documentaire filmfestival worden 15.000 bezoekers verwacht.

Inlichtingen;
Eddy Wijngaarde, Hennah C. Draaibaar The Back Lot, Kromme Elleboogstraat 9 P.O. Box 9077, Paramaribo Suriname T : +597 474 764 / + 597 425 072

F : +597 421 276
M : + 597 8810 409
e-mail : thebacklot@sr.net
web : http://www.thebacklot.sr/