Provincie Limburg

Project kleinschalige kinderopvang van start (353)

Samenwerking tussen Provincie, MIK (maatwerk in kinderopvang) en Hop Marjanneke

Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van 80.802,00 beschikbaar gesteld voor het opleiden van 40 potentiële franchisenemers in kleinschalige kinderopvang tot zelfstandig ondernemer. Na afronding van de opleiding dienen er minimaal 15 franchisenemers een zgn. 'Kate & Harry kinderonthaalhuis' te starten. Dit concept van kleinschalige kinderopvang vergroot de mogelijkheden voor de arbeidsparticipatie en draagt bij aan de keuzemogelijkheden voor ouders binnen het bestaande kinderopvangaanbod. Het project wordt uitgevoerd door MIK, maatwerk in kinderopvang en Hop Marjanneke, beiden landelijke advies- en bemiddelingsbureaus op het gebied van kinderopvang.

In het 'Kate & Harry kinderonthaalhuizenconcept' biedt een zelfstandig ondernemer opvang aan een beperkt aantal (4-6) kinderen van 0 tot 13 jaar. Het betreft een flexibele vorm van kinderopvang waarin ouders de opvangtijden in overleg met de franchisenemer kunnen bepalen. De franchisenemer kan besluiten avond- en/of weekendopvang aan te bieden. Hiermee verruimt het franchiseconcept de mogelijkheden voor ouders om actief te zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien biedt het zowel werkzoekenden als zgn. 'stille reserves' de mogelijkheid een eigen inkomen te verwerven. Met het franchiseconcept kunnen witte vlekken in het aanbod van kinderopvang worden ingekleurd: in landelijke gebieden is het financieel niet haalbaar een kinderdagverblijf op te richten. Het Kate & Harry kinderonthaalhuizen concept is hier dan ook dé opvangvorm bij uitstek. In stedelijke gebieden zal de aandacht met name uitgaan naar deze vorm van kleinschalige kinderopvang als aanvulling op de opvang in bestaande kinderdag-verblijven. Er zullen dan ook kandidaten geworven worden in zowel stedelijke als plattelandsgebieden.

Het project voorziet in het opleiden en coachen van 40 cursisten op twee locaties in de provincie Limburg. De opleiding tot franchisenemer duurt 6 maanden en naar alle waarschijnlijkheid zal de eerste lichting eind 2003 de opleiding afronden. Uit ervaring blijkt dat zon eenderde van de deelnemers daadwerkelijk een kinderonthaalhuis start. Het project heeft tevens tot doel om tot een uitwisseling van ervaringen met kleinschalige kinderopvang in de Euregio te komen. Op basis van een analyse van knelpunten en van verschillen en overeenkomsten tussen voorzieningen en wet- en regelgeving in Nederland, België en Duitsland worden aanbevelingen gedaan aan overheid en brancheorganisaties om het aanbod in de Euregio te optimaliseren. Op deze manier kunnen de mogelijkheden voor grensarbeid worden vergroot. 4-12-2002 14:44