Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - L i m b u r g

Brussel, 4 december 2002

De sluiting van Philips-Hasselt schokt Agalev-Limburg! Een afwachtende houding van de Vlaamse regering is onaanvaardbaar.


"We zitten gewoon in een economisch dipje" stelde minister-president P. Dewael maandag nog in Ter Zake. Deze uitspraak klinkt vandaag wel erg cynisch, nu Limburg geconfronteerd wordt met de sluiting van Philips-Hasselt. Meer dan 1000 jobs zullen verloren gaan omwille van een zogenaamde wereldwijde reorganisatie in de componentenactiviteiten. Het contrast tussen de mededeling van het hoofdbestuur van het electronicaconcern Philips over de komende winstverwachtingen en de harde realiteit van het verdwijnen van 957 arbeidsplaatsen bij Philips-Hasselt toont nog maar eens hoe de harde kapitalistische logica ten koste gaat van veel menselijke ellende. Tegen de logica van een globaliserende economie hebben werknemers en vakbonden geen verhaal, dit maakt de noodzaak van een andere en democratische globalisering nog maar eens duidelijk.

Van de ministers Gabriëls en Landuyt verwacht Agalev-Limburg concrete maatregelen om het sociale drama in de mate van het mogelijke te beperken en mee te helpen zoeken naar oplossingen voor al de mensen die uit de boot vallen. Agalev-Limburg wil in elk geval samen met alle andere Limburgse sociale, economische en politieke actoren mee haar verantwoordelijkheid opnemen.

Minister Landuyt moet extra initiatieven nemen zodat er zo snel mogelijk nieuwe tewerkstelling aangeboden wordt aan het personeel, het gaat hier immers om goed opgeleide, dynamische en flexibele werknemers. Minister Gabriëls moet samen met minister-president Dewael, actief op zoek gaan naar overnemers of nieuwe investeringen.

Reeds tijdens de septemberverklaring had Ludo Sannen namens de Agalev-fractie in het Vlaams parlement gevraagd om een actief en offensief tewerkstellingsbeleid. Vlaanderen kan immers niet ontsnappen aan de wereldwijde economische malaise. Vandaar dat de afwachtende houding van minister Landuyt en de minimalisering van deze dreiging door de ministers Gabriëls en Dewael onaanvaardbaar is.

Agalev-Limburg vraagt op korte termijn een actief tewerkstellingsplan en een offensief economisch beleid waardoor investeringen terug aantrekkelijk blijven en worden. In die zin zal ik de beide ministers Gabriëls en Landuyt hierover op korte termijn interpelleren in het Vlaams parlement (interpellatieverzoek op aanvraag).

Ludo SANNEN, Vlaams Volksvertegenwoordiger GSM: 0475-57 72 11 Fabian SPREEUWERS, politiek secretaris Limburg

---
Agalev Limburg
Leopoldplein 50 bus 17,
3500 Hasselt,
tel 011-23 32 41
fax 011-23 17 30
e-mail: prv.limburg@agalev.be