Gemeente Breda

Persberichten

04-12-2002

Valkenberg blijft monumentaal stadspark

Het college heeft besloten om na 2003 geen grote evenementen meer in het Valkenberg te laten houden. Het college kiest hiermee voor het behoud van dit monumentale stadspark. Het park heeft de afgelopen periode veel schade opgelopen omdat er veel evenementen hebben plaatsgevonden. Dit blijkt uit een evaluatierapport over het gebruik van park Valkenberg vanaf 1997.

Sinds de herinrichting van het park in 1997 vervult het park vele functies. Een recreatieve en sociale functie voor bewoners en toeristen, een verbindingsfunctie tussen het station en de binnenstad en een historische en ecologische functie. Daarnaast leent het park zich door haar lommerrijke sfeer ook uitstekend voor (culturele) evenementen. En daar is de laatste jaren veelvuldig gebruikt van gemaakt. Maar niet zonder gevolgen voor het park. Uit onderzoek is gebleken dat de conditie van de vaak eeuwenoude bomen hard achteruit is gegaan. Door de vele bezoekers is de bodem sterk verdicht. De evenementen volgden elkaar snel op zodat de bodem weinig kans kreeg zich te herstellen. Maar ook de gazons hebben, zeker in combinatie met de regen, veel te lijden gehad.

Toekomst
Een projectgroep binnen de gemeente Breda heeft de toekomst van het park onder de loep genomen. Zij hebben de oorspronkelijke keuzes en het huidige gebruik van het park geëvalueerd. In het rapport concludeert de projectgroep dat de keuze voor een stadspark geënt is op motieven (historisch, stadsgroen, ecologisch) die nog steeds spelen. De projectgroep stelt voor het karakter van stadspark te behouden. Het college heeft dit voorstel overgenomen. Het park is voor iedereen open en alleen kleinschalige activiteiten die andermans gebruik minimaal verstoren kunnen daarin een plaats krijgen. Deze keuze heeft gevolgen voor het beheer. Een aantal maatregelen moeten ervoor zorgen dat een vitaal park en kleinschalige evenementen voortaan hand in hand gaan.

Herstellen en vervangen
Allereerst gaat de gemeente de schade die het park in 2002 heeft opgelopen zo snel mogelijk herstellen. Er komt een plan om de komende jaren een aantal bomen te vervangen en er komt een drainagesysteem. Daarnaast wil het college een herkenbare beheerder aanstellen. Grote evenementen zoals Breda Barst en de Valkenbergconcerten kunnen na 2003 niet meer in het park plaatsvinden. De gemeente gaat met de organisatoren van deze evenementen naar alternatieve locaties zoeken. Kleinschalige evenementen zoals Koninginnedag, Valkenbergrun, Prinsenrit en Mastershot Golf kunnen in het park blijven. Nieuwe evenementen worden alleen nog toegestaan als ze kleinschalig zijn zoals kleinkunst, soloartiest, minitheater, poppenkast. Kenmerken van kleinschaligheid zijn: niet langer dan één dag , geen grote aantallen bezoekers (minder dan 1000 tegelijk), geen versterkt geluid dat buiten het park te horen is. Bovendien wordt er een aantal voorwaarden aan evenementen gesteld ter bescherming van het park. Met deze maatregelen hoopt het college het stadspark voor de toekomst te behouden.

Breda, 4 december 2002