FOSTER PARENTS PLAN

Plan Nederland verstrekt voedselhulp in zuidelijk Afrika.

Amsterdam, 4 december 2002 - Plan Nederland, (voorheen Foster Parents Plan) zet zich in 45 landen wereldwijd in voor verbetering van de leefomgeving van het kind. Naast deze structurele hulp biedt Plan in extreme gevallen ook noodhulp. Aanhoudende droogte zorgde begin 2002 in geheel zuidelijk Afrika voor een reeks mislukte maïsoogsten en ernstige voedseltekorten. In Malawi, Zimbabwe en Zambia sprong Plan al eerder in op de situatie en verstrekte voedsel aan de ergst getroffen families. De situatie wordt steeds acuter, ook in de Plangebieden in deze landen. Plan Nederland heeft opnieuw een bedrag van 464.171 euro beschikbaar gesteld voor voedselhulp in de regio. Dit geld wordt gebruikt om voedsel te kopen ter overbrugging tot de nieuwe oogst in maart volgend jaar. Plan Nederland stelt tevens rond de 250.000 euro beschikbaar voor voedselhulp in Ethiopië, dat ook met voedseltekorten wordt bedreigd.

Geen eten meer in Malawi
De meeste families in de werkgebieden van Plan in Malawi hebben het voedsel dat in april en mei van dit jaar geoogst is, reeds opgegeten. De opbrengst van de afgelopen oogst was klein, en het aantal monden dat ermee gevoed moet worden steeds groter. Dit betekent dat er voor deze families voor de periode december 2002 tot maart 2003 geen voedsel meer is. In maart volgend jaar wordt de volgende oogst verwacht en tot die tijd moeten families zien te overleven.

Met de nieuwe fondsen van Plan Nederland is al voedsel verstrekt aan meer dan 1.100 families. Dit is ongeveer 20% van de totale bevolking in de werkgebieden van Plan. De families kregen ieder 50 kilo maïs, 5 kilo bonen en 5 kilo sojamelk. Plan Malawi stelde bovendien haar netwerk de afgelopen periode beschikbaar voor de distributie van voedsel van de Europese Unie, en startte samen met de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAid een landelijk distributieprogramma, waarbij Plan de uitvoering in haar werkgebieden voor rekening nam.

Voedselhulp voor aids-patiënten en -wezen in Zimbabwe Plan Zimbabwe geeft voedselhulp aan alle gemeenschappen waarmee zij samenwerkt. Aids-patiënten en -wezen krijgen hierbinnen speciale aandacht. Als aids-patiënten onvoldoende voedsel tot zich nemen, kunnen zij aan het virus overlijden. Om het grootste lijden tegen te gaan, stelt Plan voedsel ter beschikking aan aidswezen en kinderen die zelf ook geïnfecteerd zijn. Hierdoor kan het virus zich niet verder ontwikkelen als gevolg van ondervoeding. Meer dan 230.000 kinderen profiteerden al van deze extra voedselhulp. Het voedselhulpprogramma van Plan wordt gecoördineerd in samenwerking met het 'World Food Programme' en de 'Food and Agricultural Organisation' (FOA).

Pindazaden voor Zambia
Plan Zambia heeft een deel van de voedselhulp al gebruikt om de voedselsituatie te verbeteren in het land. 500 families kregen zaden van een snelgroeiende pindasoort en iedere familie kreeg tien kilo pindazaad om mee aan de slag te gaan. Inmiddels oogstten zij al meer dan 6.600 kilo pinda's. Moeders hebben met de pinda's een goede basis om hier een voedzame pap van te maken. Daarnaast heeft Plan Zambia een voedselprogramma opgezet. Hierbij krijgen met name de kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven aanvullende voeding. maaltijd te bereiden.

Dreigende voedseltekorten in Ethiopië
Plan Ethiopië onderzoekt momenteel de voedselschaarste problematiek in het land. Volgens onze medewerkers in het veld is het een kwestie van tijd voordat ook de Plangebieden in Ethiopië getroffen worden door de toenemende voedseltekorten. Plan onderzoekt de meest efficiënte mogelijkheden om voedselhulp te bieden en op welke wijze het ter beschikking gestelde bedrag het beste besteed kan worden. Wel is er al een schoolmaaltijdenproject opgezet in een van haar gebieden waar een chronisch gebrek aan voedsel is. De regering van Ethiopië heeft inmiddels internationaal om voedselhulp gevraagd.

Speciaal ter bestrijding van de hongersnood in Zuidelijk Afrika, heeft Plan een referentienummer geopend. Wilt u een donatie doen welke specifiek ten goede komt aan de hongerbestrijding in deze regio, kunt u een bedrag storten op het rekeningnummer van Plan Nederland, Postbank 8800, onder vermelding van RES-0002.

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International; een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. Plan International werd in 1937 opgericht als Foster Parent's Scheme for (War) Children of Spain. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Teneinde haar internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten heet Foster Parents Plan Nederland, sinds 1 mei 2002, Plan Nederland.
Zie ook: www.plannederland.nl


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Noot voor de
redactie:

Voorgaande persberichten van Plan over de voedselsituatie in zuidelijk Afrika, vindt u op www.plannederland.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Plan Nederland
Layana Mokoginta
Hoofd Corporate Communications & Marketing
Tel: 020 5495555
E-mail: layana.mokoginta@plannederland.nl


04 dec 02 16:07