VERENIGING VNO-NCW


Reactie op cijfers CPB:
VNO-NCW: alle hens aan dek voor herstel economie

Den Haag, 4 december 2002 - De groei van de Nederlandse economie staat dit jaar vrijwel stil. Ook volgend jaar laat de groei met een zeer bescheiden driekwart procent de uitbundige cijfers van nog maar een paar jaar geleden vér achter zich. Nederland zal nauwelijks profiteren van de verwachte opleving van de economie in andere landen. Volgens de ondernemingsorganisatie VNO-NCW moeten nú alle 'hens aan dek' om het tij te keren. De economie moet vóór, tijdens en na de verkiezingen op nummer 1 staan.

Wat is nodig:


- De ruimte die in het Najaarsakkoord is afgesproken voor de lonen in 2003 moet op de juiste, gedifferentieerde manier worden benut. Dat betekent dat structurele loonstijgingen onder het afgesproken maximum van 2,5 procent moeten uitkomen waar dat nodig is. Elke andere aanpak getuigt, met een extra werkloosheid met 150.000 personen in 2 jaar al in de boeken, van onverantwoord cynisme.


- Ook in volgende jaren moet een verantwoord loonbeleid de basis vormen voor behoud van werkgelegenheid en herstel van concurrentiekracht.


- Een nieuw kabinet moet met het bedrijfsleven zo snel mogelijk een 'groeiagenda' opstellen en uitvoeren. Daarbij zijn onder meer sleutelwoorden: onderzoek, innovatie, concurrerende belastingen, beter beroepsonderwijs, minder regels en papierwerk voor ondernemers, fileaanpak en bestrijding van de criminaliteit.

Het volgen en volhouden van deze koers maakt het mogelijk voor het bedrijfsleven om te profiteren van een opleving van de wereldeconomie, en op termijn de groei van de economie op het noodzakelijke percentage van 3 te brengen.


---

---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


04 dec 02 16:08