UWV

Meer duidelijkheid over dienstbetrekking

4 december 2002

Gezamenlijk beleid UWV en Belastingdienst

Opdrachtgevers die een zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) inhuren, kunnen voortaan voorkomen dat zij achteraf premies voor de sociale verzekeringen moeten afdragen. Dit is een gevolg van het vaststellen van gezamenlijke beleidsregels door UWV en Belastingdienst. Vandaag publiceren UWV en Belastingdienst deze beleidsregels in De Staatscourant.

Een zelfstandige is niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen zoals de WW en de WAO, behalve wanneer hij werkzaam is in een privaatrechtelijke dienstbetrekking. Niet verplicht verzekerd zijn betekent dat geen premie verschuldigd is en geen beroep op deze regelingen kan worden gedaan. In de praktijk is vaak sprake van onduidelijkheid over de arbeidsrelatie. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn dikwijls onterecht in de veronderstelling dat er sprake is van zelfstandigheid, waardoor de opdrachtgever alsnog premies sociale verzekeringen en loonheffing moet betalen. ZZP-ers zijn vooral werkzaam in de IT-sector, management consultancy en andere dienstverlenende sectoren.

De nieuwe beleidsregels van UWV en Belastingdienst zijn bedoeld om duidelijk aan te geven of er wel of niet sprake is van inhoudingsplicht door de opdrachtgever, die direct gekoppeld is aan het verplicht verzekerd zijn van de opdrachtnemer.

De regels geven aan wanneer sprake is van een privaatrechtelijke dienstbetrekking of zelfstandigheid. De eerste beoordeling hiervan doet de opdrachtgever. Hij doet dit op grond van drie criteria. Het gaat daarbij om het persoonlijk verrichten van arbeid, de verplichting om loon te betalen en of er sprake is van een gezagsverhouding.

De opdrachtgever hoeft geen premies en loonheffing in te houden als hij de arbeidsrelatie heeft getoetst aan de beleidsregels en daarbij terecht heeft geconstateerd dat de arbeidsverhouding geen dienstbetrekking is. De werkgever is daarnaast gevrijwaard van een naheffing als het hem redelijkerwijs niet duidelijk kon zijn dat er sprake was van een dienstbetrekking en de opdrachtnemer beschikt over een Verklaring Arbeidsrelatie Winst uit Onderneming (VAR-WUO). Deze verklaring kan de zelfstandige aanvragen bij de Belastingdienst. UWV volgt altijd het oordeel van de Belastingdienst over het wel of niet bestaan van zelfstandigheid.

---

----

Noot voor de redactie,