SENTER

'Archeologische pil' gaat bodemonderzoek versnellen

Senter Den Haag
Internet www.senter.nl

PERSBERICHT
4 december 2002

'Archeologische pil' gaat bodemonderzoek versnellen EUR 225.000 subsidie naar innovatieve archeologieprojecten

Een prikstok met daarin een pil die de zuurgraad en het oxiderend vermogen van de grond meet; dat is één van de vier innovatieve projecten die subsidie heeft gekregen in het kader van 'Archeologie', binnen het subsidieprogramma Technologie & Samenleving. De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Economische Zaken hadden hiervoor EUR 250.000 beschikbaar. Of er in 2003 opnieuw geld beschikbaar is voor nieuwe projecten is op dit moment nog onduidelijk.

De subsidie had als doel nieuwe technieken of instrumenten te ontwikkelen voor archeologisch gebruik. Archeologen kunnen namelijk die nieuwe technieken of instrumenten goed gebruiken gezien het toenemende aantal archeologische bodemonderzoeken.

Naast het project .archeologische pil. gaat er subsidie naar de volgende projecten: de omgekeerde telescoop,
een prospectietechnologie gebaseerd op het Actuele Hoogtebestand van Nederland (AHN) en een bodemkarteringssysteem voor archeologische inventarisatieprojecten. Deze innovatieve toepassingen moeten ertoe bijdragen dat het archeologisch erfgoed beter beheerd en beschermd wordt.

Verdrag van Malta
In 1992 ondertekende Nederland het Verdrag van Malta waarin werd afgesproken het archeologisch erfgoed beter te beschermen. De veroorzaker van bodemverstoringen moet rekening houden met archeologische waarden in de grond. Hiermee is archeologie integraal onderdeel geworden van het bouwproces. Voorafgaand aan ruimtelijke planontwikkeling zal archeologisch onderzoek verplicht moeten worden uitgevoerd. Gevolg daarvan is dat het aantal bodemonderzoeken toeneemt.

Budget
De vier gehonoreerde projecten kregen elk maximaal 50 procent van de projectkosten met een maximum bedrag van EUR 90.800. Het budget voor 2002 is uitgeput. Het is op dit moment nog onduidelijk of er in 2003 weer nieuwe subsidieaanvragen kunnen worden ingediend.

Subsidieprogramma
Archeologie is een deelprogramma van het interdepartementale stimuleringsprogramma Technologie & Samenleving. Het programma is een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Economische Zaken. Senter voert het uit. Aanvullende informatie over 'Archeologie' is verkrijgbaar bij Marit Meertens, secretaris, telefoon (070) 361 03 15 of op de website www.senter.nl/t&s.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).