---

Ministerie van Defensie



---

Luchtmachtdetachement Kirgizië zet zich in voor het goede doel

04-12-2002

De Nederlandse luchtmachtmilitairen die deel uitmaken van het internationale F-16 detachement dat vanaf de vliegbasis Manas in Kirgizië deelneemt aan operatie "Enduring Freedom", laten ook op humanitair gebied van zich spreken. Zo hebben ze ruim twintig kansarme kinderen geholpen aan kleding en schoeisel. Doordat de kinderen daar niet over beschikten, gingen ze niet meer naar school. Daarnaast lopen er nog een speelgoedactie en een project voor de aanschaf van schoolboeken.

Het verzoek om hulp van een lokale vertegenwoordiger van een Non Governmental Organisation (NGO) door de militairen van de "First Fighter Wing" onmiddellijk opgepakt. Dominee Joost Sijl en de Plaatsvervangend Senior National Representative, majoor Mietta Groeneveld, overlegden, gesteund door tolk Aselia, met de NGO-organisatie en besloten vervolgens tot de aanschaf van 21 kledingpakketten. Deze werden op de lokale markt gekocht en bestonden uit broeken, jassen en schoenen. De kledingpakketten werden na aanschaf meteen naar het dorp gebracht waar de kansarme kinderen wonen en uitgedeeld. Glunderende gezichten en heel veel dank kwamen de dominee, majoor Groeneveld en hun "assistenten" ten deel. Een volgend kledingproject voor minder bedeelde kinderen en vluchtelingen is alweer in gang gezet.

Daarnaast zijn op de thuisbasis van de Nederlandse leden van het F-16 detachement, de vliegbasis Volkel, een speelgoedactie en een project voor aanschaf van schoolboeken gestart. Er is heel veel speelgoed ingezameld, verpakt en door een KDC-10 meegenomen naar Kirgizië. Morgen (5 december) worden de eerste cadeautjes uitgedeeld aan kankerpatiëntjes in een hospitaal in de omgeving van Manas. Zaterdag wordt nog een groot aantal pakketjes met speelgoed uitgedeeld op een school in de regio. Volgende week wordt een bezoek gebracht aan een opvanghuis voor dakloze kinderen. Met de aanschaf van schoolboeken wordt vooral geprobeerd de scholen te ondersteunen met goede en doelgerichte boeken. Hiermee krijgen de kinderen meer gevarieerd lesmateriaal, wat weer uitnodigt om toch vooral naar school te gaan.