GroenLinks


-

Verouderde bestrijdingsmiddelen in uitbreidingslanden

3 december 2002

Tonnen pesticiden liggen weg te rotten in de kandidaat-lidstaten. De verouderde bestrijdingsmiddelen, vaak van inferieure kwaliteit en reeds verboden in de EU, zijn een groot probleem voor milieu en volksgezondheid. Middels een brief sporen de Groene en andere europarlementariërs de milieuministers van de uitbreidingslanden aan het probleem bij de Europese Commissie op de agenda te zetten.

Opgeslagen pesticiden GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is de initiatiefnemers van deze brief. Er liggen enorme hoeveelheden levensgevaarlijke pesticiden op soms erbarmelijke wijze opgeslagen, her in der in de Oost-Europese landen. Het is beter en een stuk goedkoper deze tikkende tijdbommen nu op te ruimen en schoon te maken, in plaats van af te wachten tot ze gaan lekken. In Afrika loopt al een aantal jaren een project. Kosten: 25 miljoen dollar, gefinanciert door de Wereldbank. Vergeten pesticiden - waaronder veel DDT-voorraden van Europese herkomst wordt opgespoord en vernietigd.

Inventarisatie

Hoe groot is het probleem van vergeten pesticiden in de uitbreidingslanden? Een summiere inventarisatie van de Letse milieuminister meldt een hoeveelheid van 2.000 ton. Voor Polen geldt een hoeveelheid van minstens 50.000 ton vergeten bestrijdingsmiddelen.

In april 2002 ging het mis in het oosten van Duitsland. Het uiterst giftige bestrijdingsmiddel nitrofen kwam onbedoeld in contact te zijn gekomen met graan. Oorzaak: de graanschuur bleek een opslagplaats voor pesticiden te zijn geweest. Nitrofen tast het hormoonsysteem aan, is kankerverwekkend en kan door het lichaam niet afgebouwd worden. In Duitsland is het middel al sinds 1980 verboden en in de Europese Unie sinds 1988.

De Roo: Men weet niet altijd waar de gifstoffen liggen of lagen. Een grondige inventarisatie is de eerste stap om milieurampen te voorkomen en de veiligheid van voedsel te garanderen. Om te voorkomen dat opgeslagen pesticiden bodem en water vergiftigen moeten ze vervolgens worden opgeruimd en vernietigd. Daarvoor zijn er tot op dit moment geen financiële middelen, maar de Europese Commissie lijkt bereid oplossingen te financieren.

Samen met 24 collega's van andere politieke fracties in het Europees Parlement sturen de europarlementariërs van de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, morgen 4 december een brief aan de twaalf milieuministers van de uitbreidingslanden om aandacht voor pesticiden te vragen. Zij raden de milieuministers aan financiële ondersteuning van de Europese Commissie te eisen in deze zaak. De Europese Commissie staat in principe welwillend tegenover dit soort subsidie aanvragen, dus ik denk dat het een redelijke kans van slagen heeft, aldus De Roo.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl