Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, woensdag 4 december 2002

Basisvoorwaarden nachtvluchtenconcentratie blijven onverkort van kracht: geen extra hinder of geen akkoord!


De Vlaamse regering zal bij de finale evaluatie van het nachtvluchtenakkoord, in maart 2003, een strenge definitie van "hinder" hanteren. Dit zei Vlaams minister Vera Dua vandaag tijdens het plenaire vragenuur in het Vlaams parlement. Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux confronteerde de Vlaamse regering met het feit dat het Federaal-Gewestelijk Overlegcomité vorige vrijdag geen bevredigende oplossing aanreikte voor de geluidsoverlast bij de inwoners van de Noordrand.

Minister Dua bevestigde dat de basisvoorwaarde dat concentratie van nachtvluchten boven de Noordrand géén extra hinder met zich mocht meebrengen, onverkort gehandhaafd blijft. Bij de evaluatie van dit criterium wil de minister dat er niet zozeer rekening gehouden wordt met theoretische geluidscontouren of mathematische gemiddelden, maar ook met de frequentie waarmee mensen 's nachts door overvliegende toestellen wakker gemaakt worden. Wat telt is hoeveel keer mensen 's nachts wakker worden, niet zozeer of ze gemiddeld al dan niet meer decibels te verwerken krijgen.

Vervolgens zal minister Dua nauwgezet nagaan of er inderdaad sedert 2001 een sluikse verschuiving plaatsvond van het aantal dagvluchten van Brussel naar de Vlaamse Noordrand. Indien dit zo is wil ze dat de situatie hersteld wordt, want het is onduldbaar dat de federale regering intussen enkele sluipende beslissingen neemt.

Tenslotte wil minister Dua dat de economische baten van de nachtvluchten afgewogen zouden worden van de gezondheidsschade voor de tienduizenden gehinderden.

Eloi Glorieux toonde zich tevreden met deze standpunten, maar drong aan op spoed. Indien zou blijken dat de basisvoorwaarden niet kunnen gerespecteerd worden, dan moet het globaal nachtvluchtenakkoord herbekenen worden.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
0475-98 20 93

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be