Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 4 december 2002

Verpakkingen verdienen beter

Verpakkingsconvenant te vrijblijvend

Verpakkingen verdienen beter. Het derde verpakkingconvenant, dat staatssecretaris Van Geel (milieu) vanavond sluit met de verpakkingsindustrie en de VNG, is bloedeloos en te vrijblijvend. Alleen voor vermindering van zwerfafval is een nieuwe ambitieuze doelstelling vastgesteld. Stichting Natuur en Milieu stelt - net als EU-milieucommisaris Wallström - dat wettelijke maatregelen nodig zijn. Dat is Nederland verplicht volgens de Europese Verpakkingenrichtlijn. Wettelijke maatregelen zijn nodig voor vermindering van de zeer grote hoeveelheden verpakkingen (2580 kiloton in 2001) en voor een zo milieuvriendelijk mogelijk hergebruik van verpakkingen zelf en van verpakkingsmateriaal.

De staatssecretaris vindt dat Nederland de Europese doelstellingen al ruim haalt via de route van convenanten. Maar de meeste recyclingsdoelstellingen van het tweede
verpakkingsconvenant van 1998 zijn niet gehaald. Bovendien is de doelstelling voor de recycling van plastic verpakkingen beschamend laag. In 2001 is deze doelstelling officieel gehaald omdat de verbranding van dit soort afval in milieuvervuilende cementovens en kolencentrales is meegeteld als 'recycling'. Dat ontslaat de industrie nu van verdere inspanningen.

Voor het meermalig gebruik van grote glazen en plastic flessen zijn in het convenant geen ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Toch zijn vriend en vijand het erover eens dat het meermalig gebruik van deze verpakkingen uit milieuoogpunt het beste is. Friesche Vlag stoort zich hier niet aan. Vlak na de onderhandelingen over het vandaag te sluiten convenant heeft deze fabrikant aangekondigd over te stappen op
wegwerpflessen voor haar liters melk, vla en yoghurt.

Voor vermindering van het zwerfafval staat in het convenant wel een ambitieuze doelstelling: in 2005 80% minder flesjes en blikjes, en 45% minder overig zwerfafval ten opzichte van 2001. De ondertekening van het convenant is een jaar vertraagd omdat de industrie niet mee wilde werken aan een afdoende oplossing voor het zwerfvuilprobleem. Zij weigerde verplicht statiegeld voor kleine flesjes en blikjes, die een aanzienlijk deel uitmaken van het zwerfvuil, en voert nu een voorlichtingscampagne om het beoogde doel te halen. Daarvoor krijgt de industrie ook nog een jaar extra de tijd. Overigens, als de voorlichtingscampagne niet slaagt, dan komt er toch verplicht statiegeld, maar pas in 2006.

Nadere inlichtingen;

Hans Jager, tel. 030-2331328 (06-24810874)

Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)