Gemeente Emmen


---

Persbericht: Overdracht bodemsanering, 4 december 2002

Provincie Drenthe draagt bodem-saneringstaken over aan gemeente Emmen

Met ingang van 1 januari 2003 draagt de provincie Drenthe de bodemsaneringstaken over aan de gemeente Emmen. Dit betekent dat Emmen vanaf dat moment zelf de bevoegdheden, verantwoordelijkheden en middelen van het Rijk krijgt om de bodemsaneringen binnen de gemeentegrenzen uit te voeren. De overdracht zal 12 december aanstaande feestelijk worden ingeluid in het Veenpark te Barger-Compascuum.

28 juni 2000 heeft het college van B en W aan de minister van VROM verzocht om per 1 januari 2003, bevoegd gezag te worden wat betreft de taken en bevoegdheden uit de Wet bodembescherming. Een wijziging van de wetgeving maakte dit mogelijk. Emmen is daardoor een rechtstreekse ISV(Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing)-gemeente geworden.

Rechtstreekse gemeente
De reden dat Emmen als enige Drentse gemeente de status van rechtstreekse gemeente heeft gekregen, heeft te maken met de aard, zwaarte en omvang van de stedelijke vernieuwingsopgave in de gemeente. Bodemsaneringen zijn een onderdeel van de stedelijke vernieuwing en behoren daarmee tot het takenpakket van rechtstreekse gemeenten.

Taken
De gemeente Emmen krijgt onder andere de volgende taken toegewezen: het uitvoeren van bodemonderzoeken, het in beeld brengen van de bodemverontreiniging in de gemeente, controle en toezicht op het totale grondgebied, juridische werkzaamheden en uitvoeringstaken zoals locatieonderzoek, saneringen en nazorg.

Gevolg
De overdracht heeft tot gevolg dat burgers en bedrijven vanaf 1 januari 2003 voortaan bij de gemeente Emmen kunnen aankloppen voor bodemsaneringszaken.

Feestelijke bijeenkomst
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 12 december aanstaande in het Veenpark te Barger-Compascuum, zullen in aanwezigheid van direct betrokkenen waaronder gedeputeerde Dijks van de provincie Drenthe, wethouder Holman van de gemeente Emmen en de heer Cino van het ministerie van VROM, de bodemsaneringstaken officieel worden overgedragen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen