ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent stopt grootschalige productie Groene Stroom in Nederland

Essent stopt de grootschalige productie van Groene Stroom uit schone biomassa in Nederland omdat die vanaf 1 januari aanstaande niet meer kan concurreren met import uit het buitenland. Dit is een gevolg van de wijzigingen in de stimuleringsmaatregelen voor groene energie, de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP), die het ministerie van Economische Zaken gisteren heeft aangekondigd.
Door het stopzetten van de grootschalige energieproductie uit schone biomassa (onbehandelde plantaardige reststoffen) wordt 40% van de binnenlandse productie stilgelegd.
Essent wordt door de maatregelen van de overheid gedwongen om over te schakelen op import en verdere investeringen in vergroting van de productiecapaciteit te staken.
Hiermee verlaat Essent noodgedwongen het tot dusver gehanteerde uitgangspunt dat de Groene Stroom van Essent voor 1oo % afkomstig is uit Nederland. Voor de Groene Stroom klanten heeft deze verandering overigens geen financiële gevolgen.

Onlangs heeft het kabinet besloten om een groot deel van de huidige stimulering van groene stroom door de regulerende energiebelasting (REB) in de loop van 2003 te vervangen door de MEP. Vanaf 1 januari 2003 tot invoering van de MEP op 1 april aanstaande, geldt een overgangsregime dat eveneens grootschalige productie van groene stroom in Nederland onmogelijk maakt. Import uit het buitenland blijft echter wel rendabel. Vandaar dat Essent wordt gedwongen hierop over te gaan. Het gevolg hiervan is dat straks 70% van de Groene Stroom uit het buitenland komt. Dit percentage zal de komende tijd alleen maar toenemen. Het verduurzamen van de Nederlandse energiehuishouding moest het de komende jaren vooral hebben van de inzet van schone biomassa. Dit wordt nu onmogelijk. Geplande investeringen in grootschalige biomassa-installaties zijn opgeschort.

Het is onbegrijpelijk dat deze ontwikkeling is ingezet. Essent roept de overheid dan ook op om Groene Stroom uit eigen land te blijven steunen en hoopt dat er spoedig alsnog een sterk verbeterde regeling komt voor schone biomassa. Alleen dat zal Essent in staat stellen om de productie in Nederland binnen enige tijd te hervatten en daarmee binnen de eigen grenzen belangrijke impulsen te geven aan de verbetering van de klimaatproblematiek.

---

----
Noot voor de redactie,