Provincie Zuid-Holland

Persbericht

04-12-2002
Nieuwe Driemanspolder en Roeleveen gaan veranderen

De inrichting van de Nieuwe Driemanspolder en polder Roeleveen gaan de komende jaren erg veranderen. Deze polders zijn in het kader van de GroenBlauwe Slinger aangewezen als gebieden waar recreatie, natuur en waterberging moeten komen. Het agrarisch gebruik zal gaan verdwijnen. ''Het moet een kwalitatief hoogwaardig gebied worden waar veel ruimte is voor water. Er is in de regio op korte termijn behoefte aan capaciteit voor waterberging, ook vanuit het oogpunt van veiligheid en duurzaam waterbeheer. Het is belangrijk dat we daar gezamenlijk ruimte voor maken. Dit kan uitstekend gecombineerd worden met recreatie. In dit waterrijke gebied komt ook veel natuur. Mensen uit de stad kunnen daardoor dichtbij huis heerlijk wandelen, kanovaren, zwemmen of paardrijden, terwijl ook andere noodzakelijke doelen gerealiseerd worden. Zo slaan we twee vliegen in één klap'', aldus Marnix Norder, voorzitter van de stuurgroep Nieuwe Driemanspolder.

Stuurgroep op hoofdlijnen akkoord
In 2006 wil de stuurgroep beginnen met de uitvoering. Op hoofdlijnen zijn alle leden van de stuurgroep het eens. De exacte invulling van het gebied staat nog niet vast. De stuurgroep wil ook nadrukkelijk de omwonenden en direct betrokkenen naar hun mening en ideeën vragen. Dat gebeurt voor de eerste keer in januari 2003 als er een informatieavond wordt georganiseerd. Marnix Norder: 'In het kader van duurzaam waterbeheer en vanuit veiligheidsoogpunt is gekozen om in ieder geval veel ruimte te reserveren voor water. Er moet in de regio capaciteit komen voor water. Daarbij denken we aan minimaal 90 hectare en maximaal 150 hectare. De stuurgroep wil bovendien dat er een buffer gevormd wordt tegen de verstedelijking en dat mensen dichtbij de stad kunnen recreëren'.

Uitvoeringsovereenkomst
Voor de grondverwerving en inrichting van de polders is bij het ministerie van LNV geld gereserveerd. In de uitvoeringsovereenkomst die medio volgend jaar ondertekend wordt, zal duidelijk worden hoe de grondverwerving wordt geregeld, welke procedures gevolgd gaan worden en hoe de financiering verloopt. De uitvoeringsovereenkomst heeft betrekking op:

* vergroting van de ecologische en recreatieve waarde van de polders;
* realisatie van ecologische en recreatieve verbindingen met de omgeving;

* realisatie van een duurzame waterhuishouding, bestaande uit een seizoensberging en een gecontroleerde hoogwaterberging.

Regiobijeenkomsten
De bijeenkomsten met inwoners en betrokkenen, waarvan de eerste al in januari 2003 georganiseerd wordt, zullen bijdragen aan de vergroting van de kwaliteit van het gebied. Deze avonden zullen los van de officiële inspraakrondes worden georganiseerd.

Samenstelling Stuurgroep
In de stuurgroep Nieuwe Driemanspolder zitten naast de provincie Zuid-Holland: de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag, de hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland, het waterschap Wilck en Wiericke, de Landinrichtingscommissie Leidschendam en het ministerie van LNV.