Korps: Groningen, plaats: Groningen 4-12-2002
Geen explosief na onderzoek Ikea Groningen Woensdag 4 december 2002

Na een uitgebreid onderzoek in de vestiging van Ikea aan het Sontplein is vastgesteld dat daar geen explosieven lagen. Een team van tien explosievenverkenners heeft vanaf vanochtend 06.00 uur tot ongeveer 11.00 uur het pand aan het Sontplein uitgekamd. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van een tweetal speurhonden van het Korps Landelijke Politiedienst. Uiteindelijk werd in het pand geen explosieven aangetroffen.
Het onderzoek startte nadat de politie Amsterdam gisteren werd geconfronteerd met informatie over explosief materiaal dat in een aantal vestigingen in Nederland zou zijn geplaatst. Op grond daarvan werd afgelopen nacht een commandocentrum opgestart in Groningen. Tevens werden de explosievenverkenners van Groningen opgetrommeld die om 06.00 uur hun onderzoek zijn gestart. De omgeving van het pand werd afgegrendeld. Het personeel van het bedrijf werd opgevangen en weer huiswaarts gestuurd. In de loop van de ochtend bleek dat in het pand geen materialen werden aangetroffen die de dreiging konden bevestigen. Na afstemming met een landelijk coordinatiecentrum in Amsterdam kon het pand omstreeks 12.50 uur weer worden vrijgegeven en konden de afzettingen worden opgeheven.
Door de Groningse politie werden ruim veertig mensen ingezet voor het onderzoek en de afzettingen. Het feitelijk onderzoek naar d Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)