---

Kamervragen en antwoorden
---

de voorkeursbehandeling van generaal Van Baal bij de voorbereiding op de parlementaire enquêtecommis

04-12-2002

In de bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het Kamerlid Teeven over de voorkeursbehandeling van generaal Van Baal bij de voorbereiding op de parlementaire enquêtecommissie (uw kenmerk 2020303440).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel in het ochtendblad Trouw d.d. 18 november 2002 met de kop Voorkeursbehandeling generaal Van Baal?

Ja.

2. Kunt u aangeven in hoeverre de heer Van Baal een voorkeursbehandeling heeft genoten tijdens de voorbereiding op de parlementaire enquête Srebrenica?

3. Kunt u aangeven wat de reden was van de voorkeursbehandeling van de heer Van Baal?

Van een voorkeursbehandeling is geen sprake geweest. De heer Van Baal heeft zich o.a. aan de hand van mogelijk te stellen vragen voorbereid op zijn voorgesprek met een verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. In dat kader heeft hij documenten geraadpleegd en voor zichzelf een aantal feiten op een rij gezet.

Alle medewerkers van Defensie die gehoord zouden worden door de parlementaire enquêtecommissie hebben op basis van een aanwijzing van de Secretaris-Generaal toegang gekregen tot het archief om documenten te raadplegen.

4. Klopt het dat ook de heer Van der Wind een bijpraatsessie heeft doorlopen bij de MIVD?

Ja. De heer Van der Wind heeft met een ex-medewerker van de debriefingsorganisatie, die werkzaam is bij de MIVD, gesproken over de debriefing.

5. Bent u van mening dat de beide heren Van Baal en Van der Wind door deze bijpraatsessie over meer informatie beschikken dan de overige top-officieren?

Neen. Beide heren hebben gebruik gemaakt van de aan alle betrokkenen geboden mogelijkheden om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op vragen van de parlementaire enquêtecommissie.

Nieuws Ministerie van Defensie