Provincie Utrecht

Persbericht

Stortplaats Smink mag uitbreiden

4-12-2002
De uitbreiding van de stortplaats Smink in Amersfoort kan doorgaan. De Raad van State is van mening dat de ingediende beroepen tegen de uitbreiding van de stortplaats grotendeels ongegrond zijn. De provincie Utrecht is verheugd over deze uitspraak, omdat hiermee de continuïteit van de verwijdering van afvalstoffen voor een langere periode gewaarborgd blijft.

De provincie heeft in augustus 2000 vergunningen verleend op grond van de Wet milieubeheer en de Grondwaterwet die voorzien in de uitbreiding van de stortplaats. Met name omwonenden, verenigd in de actiegroep GUS (geen uitbreiding stort) hadden bezwaren tegen deze vergunningen en hebben om die reden ook beroep tegen de vergunningen ingediend. GUS achtte de uitbreiding van de stortplaats niet noodzakelijk en vond de maatregelen voor de bescherming van het milieu (geluid, onderafdichting, monitoring, geur) onvoldoende.

Vandaag heeft de Raad van State geoordeeld dat de beroepen tegen de uitbreiding van de stortplaats grotendeels ongegrond zijn. De Raad van State komt tot de conclusie dat de provincie Utrecht voldoende heeft aangetoond dat de uitbreiding van de stortplaats noodzakelijk is. Ook de maatregelen rond geur, geluid en bescherming van grondwater vindt zij afdoende.
Wel heeft de Raad van State de provincie opgedragen om binnen 12 weken op een aantal ondergeschikte punten de vergunningen aan te passen. Het gaat hierbij onder meer om woorden die in de tekst van de vergunning per abuis zijn weggevallen en de exacte hoogte waarop geluidmetingen worden verricht.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl