Verbond van Verzekeraars

Kort ziekteverzuim zelden verzekerd

Bijna 50 procent van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door mensen die langer dan zes maanden ziek zijn. In dat opzicht is het niet vreemd dat werkgevers alleen het lange ziekteverzuim verzekeren en de kosten van de eerste ziektedagen voor eigen rekening nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

Uit CVS-onderzoek naar de ontwikkeling van ziekteverzuim en uitstroom naar de WAO blijkt dat ruim 70 procent van de verzekerde werkgevers een ziekteverzuimcontract met een wachttijd van twee weken heeft afgesloten. De wachttijd houdt in dat de eerste twee weken van ieder ziektegeval niet door de verzekeraar, maar door de werkgever zelf worden vergoed. Ruim 15 procent van de verzekerde werkgevers heeft zelfs een contract met een wachttijd van zes weken afgesloten. Vooral werkgevers met minder dan 100 werknemers hebben een ziekteverzuimcontract met een wachttijd.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat bijna 80 procent van alle verzuimgevallen maximaal één week duurt. Deze korte verzuimgevallen vormen in het eerste ziektejaar echter slechts 13 procent van het totaal aantal verzuimdagen. Het lange verzuim (langer dan zes maanden) vormt 44 procent van het totaal aantal dagen dat werknemers afwezig zijn door ziekte. Uit ramingen van het CVS blijkt tot slot dat een kleine 60 procent van de mensen die langdurig ziek zijn, uiteindelijk doorstroomt naar het tweede ziektejaar.

4 december 2002

---