Nationaal Dubo Centrum

woensdag 14 augustus 2002

'Wegen uit de kunst' op Nederlands Wegencongres

Onder het motto 'Wegen uit de kunst' breekt het Nederlands Wegencongres op 4 december in de Doelen in Rotterdam dit jaar een lans voor wegen die niet alleen gebruiksfuncties dienen, maar ook nog eens te genieten zijn. Met als centrale vraag: met welke kansen en bedreigingen krijgt een esthetisch verantwoorde vormgeving en inpassing van infrastructuur te maken?

Het congres legt die vraag voor aan Dirk Sijmons (directeur H+N+S Landschapsarchitecten), Theo van de Gazelle (hoofd kennis en ontwikkeling van Rijkswaterstaat) en Paul Depla (wethouder van Nijmegen). Dagvoorzitter is Kees Mijnten.

Het plenaire ochtendprogramma plaatst het hoofdthema zowel in landelijk als in stedelijk perspectief. Voorbeelden zijn onder meer de ontwikkelingen rond de A12 en die in het knooppunt Arnhem-Nijmegen. Aan de orde komen de wisselwerking tussen weg en omgeving, het verschil in beleving tussen weggebruikers en omwonenden, en de samenwerking tussen ontwerper en vormgever. Daarbij wordt het belang onderkend van een integraal, samenhangend ontwerp, een benadering die afrekent met de weg als aaneenschakeling van lokale compromissen. In de lezingen wordt ingegaan op de verschillende technische, landschappelijk-architectonische en financiële overwegingen die in zo'n integrale aanpak een rol spelen.

Het middagprogramma omvat zeven parallelsessies met in totaal meer dan twintig lezingen op het gebied van verkeer, vervoer en infrastructuur. Hier kan de bezoeker kiezen uit actuele onderwerpen als vormgeving van stedelijke infrastructuur, innovatieve contractvormen, veiligheid (werken aan de weg en richtlijnen voor een veilig wegontwerp), aanbestedingsbeleid, innovaties rond het thema 'geluid', het bouw- en grondstoffenbeleid en bijzondere wegbouwkundige ontwikkelingen. Daarnaast is er een workshop over elektronisch aanbesteden en andere ICT-aspecten in de bouwwereld.
In de wandelgangen van het congres wordt ook dit jaar een kennismarkt georganiseerd.

Het congres vindt plaats op woensdag 4 december in de Doelen in Rotterdam. Op de website van CROW, de organisator van dit congres, is actuele informatie en een aanmeldingsformulier te vinden.