Gemeente Hilversum

College: "Raadhuiseiland"

Het raadhuis van Hilversum behoudt zijn functie als bestuurscentrum van de gemeente. Voor de huisvesting van de ambtenaren worden de omliggende gemeentelijke kantoorpanden op het zogenoemde raadhuiseiland ingrijpend verbouwd. Met de keuze voor verbouwing van het raadhuiseiland (model 1) houdt een meerderheid van het college van burgemeester en wethouders vast aan het op 17 juni 2002 genomen raadsbesluit over de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. De meerderheid vindt dat aan de andere optie, namelijk verhuizing naar een nieuw stadskantoor elders in de stad (model 3), belangrijke nadelen en te grote financiële risicos kleven. Een minderheid van het college geeft wel de voorkeur aan verhuizing naar een nieuw stadskantoor. Het voorstel van het college wordt op 4 december behandeld in de gemeenteraad.

Herberekening
Al in juni van dit jaar besloot de gemeenteraad om een krediet van ¤ 455.000 beschikbaar te stellen voor het uitwerken van een definitief ontwerp voor de verbouwing van het raadhuiseiland. Enige tijd na dit besluit bleek echter dat er in de financiële onderbouwing een onjuistheid zat. Daarom heeft het college besloten om de modellen
1 en 3 nogmaals grondig door te rekenen. De herberekening, uitgevoerd door een ambtelijke financiële werkgroep en behalve intern ook gecontroleerd door een externe accountant, heeft uiteindelijk inhoudelijk niet tot een ander collegevoorstel geleid. Het college heeft bij zijn keuze, naast de financiële risicos ook het culturele bezwaar tegen een gedeeltelijk vertrek uit het raadhuis zwaar laten meewegen. Het gebouw van stadsarchitect W.M. Dudok ontleent een deel van haar monumentale waarde aan het feit dat het nog steeds als raadhuis in gebruik is. Vanuit monumentenzorg bestaat volgens het college het risico dat het raadhuis bij verhuur niet op het huidige kwaliteitsniveau behouden kan blijven.

Verbetering dienstverlening
Aanleiding voor de herhuisvesting van de gemeente is verbetering van de dienstverlening voor de burgers. Herhuisvesting moet een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van de samenwerking tussen afdelingen en diensten en aan een meer klantgerichte dienstverlening. Het college is van mening dat bij model 1, wat dit betreft, een zeer acceptabel kwaliteitsniveau kan worden gerealiseerd. In het ontwerp voor de verbouwing is de mogelijkheid aanwezig om alle loketten voor het publiek, met uitzondering van de sociale dienst, op één plaats te situeren. Een innovatief kantoorconcept zal samen met de centrale huisvesting van alle gemeentelijke diensten moeten bijdragen aan het stimuleren van samenwerking. Verder worden door ingrijpende maatregelen, o.a. in de sfeer van klimaatbeheersing, de arbeidsomstandigheden voor de ambtenaren aanzienlijk verbeterd.

Standpunt
Het college heeft bij de heroverweging van de modellen ook naar het standpunt van de Centrale Ondernemingsraad (COR) en het Centraal Managementteam (CMT) van de gemeentelijke organisaties gevraagd. Het CMT heeft zich uitgesproken voor verbouwing van het raadhuiseiland (model 1). De COR adviseert om op dit moment nog geen modelkeuze te maken, maar eerst nog een aantal onderzoeken te doen. Het college heeft kennis genomen van dit advies. Het college vindt de punten die de COR aandraagt belangrijk, maar vertrouwt op de onderzoeken die reeds zijn verricht. Voor het college is dit voldoende om nu een gefundeerde keuze te maken. De zorgpunten van de COR zullen worden meegenomen in de uitwerking van het definitief ontwerp.

Uitwerking
Als de gemeenteraad op 4 december instemt met het collegevoorstel, wordt de komende maanden het voorstel voor de verbouwing van het raadhuiseiland verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Op basis daarvan wordt aan de raad het definitieve krediet voor de uitvoering aangevraagd.

Datum bericht: 5 november 2002