NSGK

Sinterklaas opent speelplaats voor kinderen met handicap

UTRECHT - De kinderen van Mytylschool Ariane de Ranitz in Utrecht krijgen dit jaar een bijzonder sinterklaascadeau: een geheel vernieuwde speelplaats, die veilig en toegankelijk is voor alle leerlingen met een handicap. De opening van de speelplaats, op woensdag 4 december, is tevens de feestelijke afsluiting van een grootschalig project van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Deze stichting heeft alle speelplaatsen van Mytyl- en Tyltylscholen een flinke opknapbeurt gegeven.

Uit een onderzoek van de NSGK in 2000 bleek dat op veel speelplaatsen van Mytyl- en Tyltylscholen maar weinig te spelen viel: speeltoestellen waren niet goed onderhouden, terreinen waren verwaarloosd of er was zelfs helemaal geen spelmateriaal aanwezig, alleen maar tegels. Tegelijk bleek dat veel scholen graag iets wilden doen om het speelterrein te verbeteren. Soms waren er zelfs al volledig uitgewerkte plannen, maar ontbrak geld om ze uit te voeren.

Net als Sinterklaas heeft de NSGK toen besloten om ter ere van haar verjaardag een mooi cadeau weg te geven, aan kinderen die het nodig hebben: om haar 50-jarig jubileum te vieren heeft de NSGK alle speelplaatsen van Mytyl- en Tyltylscholen grondig opgeknapt. Om te kunnen spelen is immers een goed speelterrein nodig, zeker voor kinderen die misschien in een rolstoel zitten of zich niet zo makkelijk bewegen als anderen. Daarom stelde de stichting een bedrag van 3,4 miljoen euro beschikbaar. Een verjaardagscadeau van de NSGK aan het Speciaal Onderwijs.

Met de opening van de speelplaats van Mytylschool Ariane de Ranitz wordt de afsluiting van dit grote project gevierd, samen met de Nuso (die het project heeft begeleid), de Vereniging van Mytyl- en Tyltylscholen, en natuurlijk Sinterklaas. Als de kinderen de speelplaats in gebruik hebben genomen, gaat Sinterklaas snel weer verder met zijn drukke werkzaamheden. Net als de NSGK trouwens, want de stichting steunt jaarlijks wel ongeveer 250 projecten voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. Om hen te helpen om ondanks hun beperking zo normaal mogelijk kunnen leven.