Gemeente Coevorden

3 december 2002


Coevorden en Amsterdam gaan samenwerken bij havenontwikkeling

Ondertekening intentieverklaring 4 december a.s.

Op woensdag 4 december a.s. zullen vertegenwoordigers van de gemeente Coevorden en het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam een intentieverklaring ondertekenen. Doel van de overeenkomst is te onderzoeken of verdere samenwerking mogelijk is bij de ontwikkeling van rail en/of binnenvaart shuttles tussen Amsterdam en Coevorden.
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam participeert tevens in het Regionaal Overslag Centrum en ondersteunt de gemeente bij de verdere oprichting van het ROC. De verklaring wordt ondertekend in het Kasteel in Coevorden om 9.30 uur.

In het kader van de samenwerking wordt gekeken naar de mogelijkheid om intermodale shuttles te ontwikkelen tussen Amsterdam en Coevorden. Wanneer de binnenvaartterminal in Coevorden klaar is, behoort een binnenvaartshuttle tot de opties. Momenteel hebben zowel Coevorden als Amsterdam een moderne railterminal. Voor wat betreft rail wordt gedacht aan de mogelijkheid van een railshuttle vanaf Amsterdam via Coevorden verder oostwaarts, waarbij onder meer Berlijn, Polen en Moskou kunnen worden aangedaan.

Met de realisatie van de haven heeft Coevorden het nagestreefde model van de trimodale transportmogelijkheden bereikt. Met de komst van een aantal nieuwe bedrijven in het havengebied is het belang van het overslagcentrum als onderdeel van het Europark inmiddels aangetoond. In de loop van 2003 worden op het natte industrieterrein op- en overslagfaciliteiten ontwikkeld die tot een verdere versterking van Coevorden als een regionale draaischijf voor transport en overslag zullen leiden. Wij verwachten dat de mogelijkheden tot het bundelen van goederenstromen van en naar Coevorden zullen toenemen.

De haven van Amsterdam kent de afgelopen jaren een sterke groei en is qua volume de vierde haven van West Europa. De verwachting is dat de groei continueert, mede met het oog op de potentie van de Ceres Paragon containerterminal die onlangs is overgenomen van NYK. Voor de ontwikkeling van de Amsterdamse haven als logistiek knooppunt is het van belang dat de achterlandverbindingen zich verder uitbreiden. Door samenwerking met Coevorden kan de kritische lading die nodig is om een shuttledienst rendabel te maken, makkelijker worden bereikt.