Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/172

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

04 december 2002

Nr. 02/172

TBS-klinieken nemen maatregelen om agressie te voorkomen

De Nederlandse TBS-inrichtingen hebben maatregelen genomen om agressie en geweld ten opzichte van het personeel te voorkomen. Dat concludeert de Arbeidsinspectie na een inspectieronde langs de tien klinieken.

Een klein jaar geleden constateerde de Arbeidsinspectie dat de TBS-inrichtingen te weinig deden om agressie en geweld ten opzichte van het personeel te voorkomen. Veiligheidssystemen en -protocollen bevatten soms zwakke schakels en lacunes. Ook waren ze niet bij alle betrokken medewerkers bekend.Verder kwam het voor dat onervaren personeel werd ingezet zonder dat het een cursus fysieke weerbaarheid heeft gevolgd.

De Arbeidsinspectie tilt zwaar aan beleid om agressie en geweld te voorkomen, omdat medewerkers van de klinieken met de gevaarlijkste categorie gedetineerden werken.

Bij de tweede inspectieronde in de afgelopen maanden is slechts één boete uitgedeeld. Een jaar geleden zijn nog aan alle tien instellingen waarschuwingen uitgedeeld. Toen begingen zij in totaal 44 overtredingen van de Arbowet.

Nederland telt vier TBS-inrichtingen van het Rijk en vijf particuliere TBS-inrichtingen. Daarnaast beschikt het ministerie van Justitie over een psychiatrische observatiekliniek.