Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

DEN HAAG

Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum

3 december 2002

Auteur

Mw. J.A.M. van Boxmeer


Kenmerk

DCZ/CM-35369/jvb

Telefoon

(070) 3 48 47 70 / 76


Blad


1/3


Fax

(070) 3 48 52 56


Bijlage(n)


1


E-mail

dcz-cm@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van kamerlid Karimi

(Groen Links) over arrestatie Nederlandse journalist

E. Hermsen

C.c.

CZ/Antwerpen

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het

kamerlid Karimi (Groen Links) over de arrestatie van de Nederlandse journalist E. Hermsen op 28 november 2002 te Antwerpen. Deze vragen werden ingezonden op 2 december 2002 met als kenmerk 2020303910.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer de Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (Groen Links) over de arrestatie van de Nederlandse journalist E. Hermsen in België.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de arrestatie van de Nederlandse journalist E. Hermsen op 28-11-2002 in België (op dat moment in het gezelschap van Abou Jahjah)? Zo ja, op welke rechtsgrondslag is de journalist aangehouden.

Antwoord

Van de Plaatsvervangend Procureur-generaal van het Hof van Beroep in Antwerpen werd desgevraagd vernomen dat Abou Jahjah zich in de auto van de Nederlandse journalist bevond en dat de auto daarom is aangehouden. Omdat de heer Jahjah samen met de heer Hermsen in de auto zat, is de heer Hermsen ter verificatie van zijn identiteit meegenomen naar het bureau. Dit is conform de in België geldende wettelijke bepalingen (artikel 29 Wet op het politieambt). De heer Hermsen is niet gearresteerd en werd nadat zijn identiteit was vastgesteld vrijgelaten.

Vraag 2

Bent u op de hoogte van de inbeslagname van geluidsmateriaal van de journalist, terwijl hij nadrukkelijk te kennen gaf het met de inbeslagname niet eens was?

Vraag 3

Bent u van mening dat dit raakt aan de vrijheid van nieuwsgaring? Wilt u op zo kort mogelijke termijn protest aantekenen bij uw Belgische collega tegen de inbeslagname van het geluidsmateriaal en hem te kennen geven dat het materiaal aan de rechtmatige eigenaar wordt teruggegeven?

Antwoord

Van de Plaatsvervangend Procureur-generaal werd vernomen dat in eerste instantie in opdracht van de onderzoeksrechter een film in beslag is genomen. De reden hiervoor was dat er wellicht beelden van de arrestatie van de heer Jahjah op stonden; de basis van een en ander is artikel 35 Wet op het politieambt (bescherming privacy van een verdachte) alsmede art. 89 Wet van strafvordering (inbeslagname ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek). Na overleg met de

heer Hermsen is een kopie van de film gemaakt en werd hem de film teruggegeven. Over de inbeslagname van geluidsmateriaal is niets bekend.

Vraag 4

Wilt u deze vragen voor de begrotingsbehandeling buitenlandse zaken beantwoorden?

Antwoord

Ja.

===