Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-12-2002
Politieberichten van 3/12 (13.00 uur) t/m 4/12 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak kantoor
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een kantoor aan het Noordvliet. Via verbreking van een ruit kwam men binnen. Uit het kantoor werd een computer weggenomen. Een medeweker, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: dierenmishandeling
Dinsdag omstreeks 13.45 uur werd in samenwerking met een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een onderzoek ingesteld naar verwaarlozing van dieren in een woning aan de Wildzang. In een hok achter de woning werden katten gehouden. Eén kat was reeds overleden en de andere vier katten waren vel over been. Het hok was smerig en zat onder de uitwerpselen. In een volière in de tuin werden in totaal 22 dode vogels, dwergpapegaaien, aangetroffen. Er bleken nog twee in leven te zijn, die naarstig op zoek waren naar voedsel. De bakken met eten en drinken waren leeg. De katten en nog levende vogels werden in beslag genomen en zijn overgebracht naar een asiel. De 29-jarige bewoonster werd als verdachte gehoord. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: onder invloed
Dinsdag omstreeks 17.35 uur werd op de Hooge Esch een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 325 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Dokkum: straatroof
Dinsdag omstreeks 18.45 uur stapte een 44-jarige vrouw van Somalische afkomst op de Rondweg bij het AZC uit de bus. Een bekende van het slachtoffer, een 27-jarige inwoner van Veenwouden, eveneens van Somalische afkomst, kwam de vrouw tegen. Zonder enige aanleiding gaf hij de vrouw een klap in het gezicht, pakte haar gsm en twee tassen, waarin kleding en eten zat en reed vervolgens weg op zijn scooter. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd niet aangetroffen in zijn woning en moet nog worden gehoord.

Sneek: aanrijding lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 18.40 uur vond op de Bolswarderweg een aanrijding plaats waarbij twee personenauto`s betrokken waren. Een 42-jarige inwoner van Sneek, wilde ter hoogte van de benzinepomp zijn auto op de weg keren. Een achter hem rijdende bestuurder, een 26-jarige inwoner van Tijnje, bemerkte dit te laat en reed met de auto tegen zijn voorligger. De inwoner van Sneek werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide auto`s moesten worden weggesleept.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 19.55 uur werd op Over de Kelders een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. In eerste instantie negeerde hij een stopteken. Iets verderop werd hij aan de kant gezet. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Akkrum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 510 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Heerenveen: brand
Dinsdag omstreeks 20.45 uur werden surveillerende agenten aangesproken door voorbijgangers, die meldden dat er in een winkel aan de Dracht een begin van brand was ontstaan in een lichtkoepel boven de trap. Het begin van brand werd door de agenten met een in de zaak aanwezige poederblusser geblust. Waarschijnlijk was de over de koepel aangebrachte stroomdraad van de feestverlichting de oorzaak van de brand. (kortsluiting). De inmiddels gewaarschuwde brandweer behoefde niet meer handelend op te treden. Wel hebben zij de feestverlichting in de winkel uitgeschakeld.

Sneek: belediging
Dinsdag omstreeks 21.40 uur waren surveillerende agenten bezig met de afhandeling van verkeersovertreding. Nadat deze was afgehandeld, kwam een 47-jarige inwoner van Sneek, op de agenten toelopen en hij deelde hen mede dat hij het niet eens was met hun werkwijze. De man bleef zich vervelend gedragen en beledigde de politiemensen. Ondanks een aantal waarschuwingen, bleef de man doorgaan. Toen hij werd aangehouden, verzette de man zich hevig. Ook een waarschuwing dat peperspray zou worden gebruikt, sloeg hij in de wind. Toen hij zich bleef verzetten, werd peperspray gebruikt, waarna het verzet was gebroken. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Sneek: inbraak woning
Dinsdag tussen 08.00 en 17.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Oude Koemarkt. Men is de woning binnengekomen door de zogenaamde "flippermethode" (voordeur niet op nachtslot/ plasticplaatje schoot teruggeduwd). De gehele woning werd doorzocht. Een computer werd weggenomen, alsmede een zilveren armband en halsketting. De 39-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernielingen
Dinsdag omstreeks 23.15 uur werd door getuigen gezien dat op de Vincent van Goghstraat een man autospiegels vernielde. Op aanwijzingen van deze getuigen kon de verdachte, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, worden aangehouden. De verdachte had, voor zover nu kon worden nagegaan, van vier auto`s de spiegels vernield. De eigenaren zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tijdens de overbrenging werd de verdachte agressief en spuugde naar de agenten, die hem in bedwang probeerden te houden. De verdachte werd ingesloten.

Tjalleberd: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.15 uur werd op de Aengwirderweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bromfietsbestuurder, een 18-jarige inwoner van Tjalleberd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 325 ug/l. Tevens bleek dat de bromfiets niet was verzekerd en dat de bestuurder niet in het bezit was van een bromfietscertificaat. Tevens was de bromfiets opgevoerd. Voor al deze overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt en tevens kreeg hij een rijverbod voor 2 uren.

Sneek: inbraken en vernielingen opgelost
De politie Sneek heeft de afgelopen maand 26 zaken, voornamelijk inbraken en vernielingen opgelost. De feiten werden hoofdzakelijk gepleegd in de wijk Tinga te Sneek. In het onderzoek zijn 10 minderjarigen gehoord, van wie 7 aangehouden zijn geweest. De leeftijd van de verdachten, allen afkomstig uit Sneek, ligt tussen 13 en 17 jaar oud. Tijdens het onderzoek konden 26 delicten worden opgelost. Deze zaken werden gepleegd vanaf 1 mei 2002 tot de datum van de aanhouding (begin november 2002). O.B.S. de Wycken in de wijk Tinga werd maar liefst 8 keer bezocht, waarvan het merendeel bestond uit het vernielen van ruiten van het schoolgebouw. Bovendien werd tijdens een (1) van de inbraken een computer buitgemaakt. Bij andere inbraken werd onder andere drank, snoep en een spelcomputer gestolen. De schade loopt in de duizenden euro`s. Tegen alle verdachten wordt, in opdracht van de officier van justitie, proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.40 uur werd op het Zetveld de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 265 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Achlum: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.45 uur werd op de Alde Loop een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Achlum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 330 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag tussen 16.45 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg. Aan de voorzijde werd een raam opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Voor zover nu kon worden nagegaan werden een aantal cd`s weggenomen. De 26-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272