Ingezonden persbericht


Rapport onder embargo tot 4 december

Persbericht

Op woensdag 4 december 2002 zal Dr. Thoraya Obaid, uitvoerend directeur van UNFPA (het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties), het Wereld Bevolkingsrapport 2002 aanbieden aan Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (onder voorbehoud van de begrotingsbesprekingen). Het Wereld Bevolkingsrapport is een uitgave van UNFPA en wordt in Nederland uitgebracht door WPF (World Population Foundation).

Het rapport "Mensen, armoede en mogelijkheden" legt de relatie tussen armoede en reproductieve gezondheid. Het Wereld Bevolkingsrapport refereert aan de Millennium Doelen: o.a. het halveren van wereldwijde armoede en honger in 2015, het terugdringen van moeder- en kindersterfte en besmetting met HIV/AIDS, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en van de gelijkheid van mannen en vrouwen. Om dit te bereiken, stelt UNFPA, is veel meer aandacht van beleidsmakers en een grotere internationale steun nodig voor bevolking en reproductieve gezondheid.

Ironisch genoeg is de wereld getuige van het tegendeel. . De reproductieve gezondheid wordt bedreigd door een verbeten anti-abortus oppositie, met de Amerikaanse president Bush als invloedrijke woordvoerder, die de Amerikaanse steun voor reproductieve gezondheid zowel financieel als politiek stap voor stap afgebreekt. Direct na zijn inauguratie, januari 2001 is de Amerikaanse geldkraan dichtgedraaid voor alle organisaties die hulpverlening bieden rond abortus of vrouwen zelfs alleen maar doorverwijzen. In juli 2002 blokkeerde Bush de Amerikaanse bijdrage aan UNFPA, nadat het Congres eerder ingestemd had met een verhoging daarvan tot $34 miljoen. Begin november heeft de Amerikaanse vertegenwoordiger tijdens een conferentie van de Economic and Social Convention for Asia and the Pacific (ESCAP) in Bangkok verklaard dat de VS zich niet langer gebonden acht aan het Actieprogramma van de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling uit 1994; al 8 jaar lang dé internationale consensus voor het verbeteren van reproductieve gezondheidszorg wereldwijd.

Doordat de VS eenzijdig afstand neemt van eerder aangegane verplichtingen, kunnen andere regeringen volgen en komt de consensus en de voortgang op het hele terrein onder druk te staan. De gevolgen zijn reeds merkbaar in directe afname van reproductieve gezondheidsvoorzieningen in de wereld. De consequenties zijn berekend van de Amerikaanse korting van $34 miljoen op het budget van UNFPA: 2 miljoen meer ongewenste zwangerschappen en 800.000 meer abortussen; 4700 sterftegevallen door bevalling of zwangerschap en 77.000 gestorven baby's en kinderen.

De wereld van reproductieve gezondheid en rechten is in hoogste staat van paraatheid en bereid een krachtige politieke lobby voor op de vervolgconferentie in Bangkok van 11-17 december a.s.. Nederland speelt hierbij nog altijd een voortrekkersrol. Staatssecretaris van Ardenne werd in de New York Times geciteerd met een onmiddellijke scherpe afwijzing van de Amerikaanse opstelling in november. Thoraya Obaid is een strijdbare verdedigster en pleitbezorgster voor UNFPA en reproductieve gezondheid en rechten.

Hun aanwezigheid staat in het licht van de actualiteit en van de groeiende internationale oppositie tegen Bush. Dat Thoraya Obaid dit jaar zelf het eerste exemplaar van het Wereld Bevolkingsrapport komt aanbieden aan de Nederlandse regering is een bewijs van waardering voor de belangrijke steun van Nederland aan UNFPA en voor reproductieve gezondheid en rechten.

De bijeenkomst zal plaatsvinden van 10.00 uur tot 11.00 uur in de Perszaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag en zal worden voorgezeten door Wouter A. Meijer, directeur WPF.

Informatie: Annette van den Berg, media director WPF, tel: 035-6422304 mobiel: 0655733407, email: office@wpf.org