KLM

02/070
KLM PERSVERKLARING

AMSTELVEEN, 4 december 2002 - De arbitragecommissie in het juridisch geschil tussen KLM en Alitalia rond de op 28 april 2000 beëindigde samenwerking, heeft haar conclusie vanmiddag aan partijen bekend gemaakt in de vorm van een vonnis.

De arbiters hebben geoordeeld dat de opzegging door KLM van de samenwerkings- overeenkomst met Alitalia ongeldig was. De door Alitalia ingediende claim voor een schadevergoeding van EUR 250 miljoen (plus rente) is toegewezen. De aanvullende vordering van Alitalia van EUR 43 miljoen is afgewezen. Tegelijkertijd is de vordering van KLM om van Alitalia EUR 100 miljoen (plus rente) terug te ontvangen, eveneens toegewezen. Dit in december 1999 door KLM aan Alitalia betaalde bedrag was een bijdrage in de ontwikkelingskosten van de bij Milaan gelegen luchthaven Malpensa. De vandaag bekendgemaakte conclusie resulteert per saldo in een betalingsverplichting van KLM aan Alitalia van EUR 150 miljoen (plus rente & kosten).

KLM laat in een eerste reactie weten verrast en teleurgesteld te zijn over de uitkomst van het door Alitalia in augustus 2000 aan de arbitragecommissie voorgelegde geschil. De uit het vonnis van arbiters voortvloeiende consequenties zullen in het lopende boekjaar een zeer nadelige invloed hebben op de verlies- en winstrekening van KLM. De betaling zal een negatief effect hebben op KLM's huidige kaspositie.

Hoewel de uitkomst van het geschil geen onmiddellijke consequenties voor de continuïteit van de onderneming heeft, zal KLM de gepubliceerde conclusie nauwkeurig bestuderen en zich nader beraden over de ontstane situatie.

AMS/DR/JCH