Ingezonden persbericht

Protest tegen plaatsen zendmast in natuur van Ouddorp

gemeente Goedereede protesteert tegen opleggen maatregel door BiZA organisatie

OUDDORP, 20021204 -- Op basis van een op 22 juli 2002 door de ministerraad ingestelde wettelijke mogelijkheid gaat het uitvoeringsorgaan ITO van het ministerie van Binnenlandse zaken over tot het plaatsen van zendmasten met een lengte van 53 meter. Eenzijdig opleggen van beslissingen van centrale overheid. Lokaal bestuur wordt buiten spel gezet. Alles moet wijken voor komst van een netwerk.

Het gemeentebestuur van Goedereede is zeer teleurgesteld over de werkwijze van het ITO te Driebergen, inzake het realiseren van een C2000 opstelpunt te Ouddorp.

Deze organisatie stelt feitelijk dat zij vanwege het bestaan van een wettelijke kader dat hen is aangereikt door de eigen minister van Binnenlandse Zaken, geen rekening meer hoeft te houden met lokale belangen.

Het ITO heeft van het ministerie van Biza de opdracht gekregen zorg te dragen voor het realiseren van een nieuw landelijke communicatienetwerk onder de naam C2000. Het gemeentebestuur onderschrijft het belang van een dergelijk netwerk.

Om de werkzaamheden van het ITO te ondersteunen heeft de ministerraad op 12 juli van dit jaar besloten een wettelijke maatregel te nemen. Voor de bouw van zendmasten is geen gemeentelijke vergunning mee nodig. Met deze wet is de belemmering in de voortgang van C2000 weggenomen maar ook is er sprake van het direct ingrijpen op de lokale bestuursbevoegdheid. Een ingrijpen waar het gemeentebestuur van Goedereede, anders dan indien er sprake zou zijn van een noodsituatie, slechts moeizaam begrip voor op kunnen brengen. Het valt niet uit te leggen dat voor het bouwen van een eenvoudige uitbreiding van een woning welstandsadviezen gelden en allerlei voorschriften terwijl het plaatsen van 53 meter hoge stalen zendmasten midden in een duinengebied, zomaar plaats "mag" vinden.

Bij de uitwerking van deze wettelijke maatregel stelt uw uitvoeringsorganisatie het ITO zich vervolgens op als zijnde een eenzijdige beslisorganisatie. De noodzaak tot overleg wordt niet meer ervaren. Van de zijde van het gemeentebestuur is er steeds bereid geweest om te komen tot een locatie die recht doet aan het algemene landelijke belang en het algemene lokale belang.

Echter met de wet als rechtvaardiging van eigen handelen gaat het ITO een eigen weg. Het gevolg is nu dat er een plaats is gevonden voor het opzetten van een opstelpunt dat direct gelegen is aan het beschermde duingebied van Ouddorp ( Vrijheidsweg/Oosterweg ) Daarmee komt er een horizonvervuilend element te staan juist in een gebied waar het gemeentebestuur in de loop van de jaren, door zorgvuldig beleid, heeft weten te realiseren dat dit behouden kan blijven.

In de voorlichtingsbrief aan bewoners van omliggende percelen wordt door het ITO aangegeven; " Mogelijk bent u van mening dat de mast op deze plaats inbreuk doet op de natuurlijke omgeving. Dat is waar, maar als we dat belang afwegen tegen het goed functioneren van de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten moet dat laatste de prioriteit krijgen".

Het ITO kiest de gemakkelijkste weg. Rekening houden met andere argumenten is er kennelijk niet meer bij. Masten plaatsen is nog slechts het enige doel en daar moet alles voor aan de kant.

In een brief aan de staatssecretaris en Rijkswaterstaat heeft het gemeentebestuur protest aangetekend tegen de werkwijze van het ITO en de komst van de mast in Ouddorp. Belangenorganisaties zijn verder actief geinformeerd en opgeroepen vanuit eigen invalshoeken dit probleem aan te kaarten.



Ingezonden persbericht