Provincie Overijssel

Letten bezoeken provincie Overijssel

Vertegenwoordigers van acht Letse gemeenten en drie Letse vakscholen brengen in het kader van de jumelage tussen Overijssel en Letland deze week een bezoek aan de provincie Overijssel. Tijdens het bezoek aan Overijssel zal met name aandacht worden besteed aan drinkwaterbereiding en afvalwaterzuivering.

In samenwerking met enkele waterschappen en het waterleidingbedrijf Vitens steekt de provincie Overijssel sinds 1997 veel energie in projecten die zich richten op waterbeheer in kleine gemeenten in Letland.

Op het programma staat onder meer een bezoek aan de WAVIN in Hardenberg en het waterleidingbedrijf Vitens. Ook staan bezoeken gepland aan het waterschap Regge & Dinkel, Groot-Salland en de gemeente Hof van Twente, waarbij aandacht zal worden besteed aan kleine afvalwaterzuiveringsystemen, financiële waterbeheerplannen en riolering.

Ook zijn er ontmoetingen met vertegenwoordigers van de agrarische school Groene Welle in Zwolle, de Hogeschool Saxion-IJsselland en de hogeschool Van Hall-instituut.

Samenwerking
Het doel van deze ontmoetingen is het inventariseren van mogelijkheden voor toekomstige samenwerking. Hierbij moet worden gedacht aan uitwisseling van studenten via het zogeheten Leonardo-programma en samenwerking op het gebied van milieu-onderwijs.

De jumelage tussen de provincie Overijssel en Letland bestaat sinds december 1990.Doel van de samenwerking is de uitwisseling van kennis en ervaring en de verbetering van de wederzijdse economische relaties.

De samenwerking vindt plaats op het gebied van openbaar bestuur, economie, energie, verkeer en vervoer, techniek, cultuur, landbouw, onderwijs, sport, volksgezondheid, toerisme en recreatie, ruimtelijke ordening, milieu, politie (recherche) en rechterlijke macht.

De jumelage is vanaf 1991 concreet vorm gegeven in werkplannen die jaarlijks worden opgesteld. In het werkplan staan de projecten die het komende jaar op stapel staan. De provincie Overijssel is niet de enige partner in de jumelage met Letland. Ook gemeenten, organisaties, instellingen en particulieren zijn bij de jumelage betrokken. De provincie Overijssel treedt hierbij als een soort intermediair op en brengt de verschillende Overijsselse en Letse partijen met elkaar in contact.

Bron: Bonnie van der Meer, 038 - 425 14 16


© 04-12-2002 Provincie Overijssel