BedrijfsautoRAI

04-12-2002

DaimlerChrysler Nederland levert Actros zwaartransport trekkers

Titan maakt bij de bouw van deze voertuigen gebruik van standaard Mercedes-Benz Actros chassis, die in haar bedrijf in Backnang worden omgebouwd tot 6x4, 6x6 of 8x8/4 trekkers voor treingewichten tot maximaal 250 ton. De trekkerchassis hebben een GVW van 33 ton voor de drieasser, en 41 ton voor de vierassers.

Als standaard versnellingsbak wordt de G240 transmissie uit het programma van Mercedes-Benz gebruikt, maar deze transmissie wordt bij deze Titan zwaartransport trekkers voorzien van een ZF WSK400 koppelomvormer, die het soepel wegrijden bij hoge treingewichten mogelijk moet maken. Als motoren worden de zwaarste typen uit het Actros programma gebruikt: de 16 liter OM 502 LA motoren, met een vermogen van 350 kW (476 PK) of van 420 kW (571 PK).

Titan voert verder alle overige aanpassingen aan het chassis uit, zoals de montage van een lier, de koppelschotel en/of aanhangerkoppeling, extra warmtewisselaars, een eventuele ballastbox, etc. In Nederland zijn inmiddels de eerste Mercedes-Benz Actros/Titan zwaartransport trekkers verkocht.

Actros Trekker voor Van der Vlist
Van der Vlist uit Groot-Ammers maakt voor het transport van exceptionele lading gebruik van een 8x4 Actros 4153 SLT. De schotel op dit bijzondere voertuig kan niet alleen naar voren en naar achteren worden verplaatst, maar ook naar de linker- en rechterzijde om hem altijd in de optimale positie in te kunnen stellen. Het voordeel van de vol-kardanische ophanging is dat de trailer de trekker onder extreme omstandigheden niet kan liften en er dus geen tractie verloren gaat.

Dankzij de vangmuilkoppeling in combinatie met een ballastbak kan de wagen een zwaar-transportaanhanger meenemen, of kan de wagen worden ingezet als extra duwer of trekker in geval van nog zwaarder transport. De ballastbak is daarbij noodzakelijk om de druk op de aangedreven as te vergroten en tractie te behouden.

Afhankelijk van het gewicht van de lading wordt de Actros voorbereid op de specifieke klus. Daarbij kan het treingewicht van het complete voertuig oplopen tot maar liefst 250 ton. De Actros voor Van der Vlist is geleverd door Mercedes-Benz dealer Rogam uit Bergschenhoek.