Ingezonden persbericht

Aankoopstop natuurgebieden drama voor natuur en landschap

Het Noord-Hollands Landschap is zeer teleurgesteld over de uitkomsten van de behandeling van de natuurbegroting in de Tweede Kamer op maandag 2 december jl. De afgekondigde aankoopstop voor nieuwe natuurgebieden heeft dramatische gevolgen voor het natuur- en landschapsbeheer in Noord-Holland. Ook diverse Tweede Kamerleden realiseerden zich dit, gezien het feit dat leden van verschillende fracties voorstellen voor aanvullende financiering deden. Dit resulteerde echter niet in een aanpassing van het beleid. Eén aankoop in Noord-Holland is al afgeketst door het nieuwe beleid.

De provinciale Landschappen, die samen bijna 90.000 hectare natuur beheren, zetten zich al jaren in voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de provincies en andere overheden wordt hier veel energie in gestoken. Dit vergt zorgvuldig overleg met vele betrokken partijen.

In één geval is de aankoop van negen hectare grond al niet doorgegaan vanwege het nieuwe beleid van het Ministerie. Dit was een aankoop in de Gouw in West-Friesland. Verder staan de volgende aankopen in 2003 onder druk: 14 ha in Aerdenhout, 6 ha in Heemstede, 20 ha in het Ilperveld en nog eens 20 ha in de Gouw.

Het kabinetsbesluit zou kunnen betekenen dat voorbereidingen van jaren voor niets geweest zijn. Belangrijke kansen om natuur veilig te stellen - waarvan onduidelijk is of deze zich in de toekomst weer voordoen - kunnen het komend jaar niet benut worden. Daar komt bij dat in de regio's verwachtingen gewekt zijn die nu niet waargemaakt kunnen worden. Dit geldt zowel voor de agrariërs die besloten hebben gronden te verkopen als voor alle andere partijen waarmee samen wordt gewerkt. De afgekondigde aankoopstop is niet alleen een probleem voor natuur en landschap maar voor de groene ruimte als geheel. De verwervingsbudgetten geven een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van het platteland middels gebiedsgericht beleid, reconstructie en natuurontwikkeling.

De provinciale Landschappen vormen samen met andere maatschappelijke organisaties de brede coalitie Nederland Natuurlijk. Deze organisaties onderschrijven allen het belang van de natuur in Nederland voor de mensen. Zij pleiten onder meer voor realisatie van de EHS, voldoende natuur in en bij de steden en aandacht voor de leefbaarheid en landschapswaarden van het platteland.


---
Noot voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Johan Stuart (voorlichter van Het Noord-Hollands Landschap, 0251-362 747 of 06-53129644, Barbara van Beijma (medewerker externe betrekkingen) 0251-362 746 of Henk Witte (rentmeester) 0251-362 745.
Castricum, 4 december 2002