Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Werkmateriaal voor een vrijetijdsaanbod voor tieners

Nieuw NIZW-boek Tienercentra in beweging! met cd-rom

4 december 2002

Sinds staatssecretaris Vliegenthart in 1999 het startschot heeft gegeven voor het vierjarige project Tieneropvang is op verschillende plekken in Nederland hard gewerkt om te ontdekken hoe deze opvang eruit moet zien. De tienercentra werden geconfronteerd met vragen als: welke activiteiten bieden we aan? Welke organisaties zijn interessant als samenwerkingspartner? Wat moet een tienerwerker kennen en kunnen? En wat mag het allemaal kosten? De tot nu toe ontwikkelde werkwijzen zijn samengebracht in de nieuwe NIZW-publicatie Tienercentra in beweging! Bij dit boek zit een cd-rom met achtergrondinformatie, voorbeelden en verwijzingen.

Nieuwe mogelijkheden
Ouders van kinderen die gebruik maken van de buitenschoolse opvang vragen om nieuwe opvangmogelijkheden als hun kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Maar ook tieners zelf geven aan een `eigen plek' te willen hebben om naartoe te kunnen naar school. Om aan deze vragen te voldoen bieden kinderopvang- en welzijnorganisaties, scholen voor voortgezet onderwijs, huiswerkinstituten, jeugdhulpverlening en sportverenigingen `vrijetijdsarrangementen' voor kinderen van 10 tot 16 jaar, zelf of in samenwerking met andere instellingen.

Facetten
Naast een schets van de opkomst van de tienercentra tegen het decor van actuele beleidsontwikkelingen treft de lezer in Tienercentra in beweging! een beschrijving aan van hoe het aanbod van een tienercentrum eruit kan zien. Ook komt de accommodatie in al zijn facetten aan bod. Daarnaast vindt de lezer antwoord op de vragen hoe een tienercentrum klanten -tieners en ouders- binnen kan halen én behouden. Ook vragen over de samenwerking met andere instellingen worden beantwoord: welke partners zijn van waarde? Welke vormen van samenwerking zijn mogelijk? En hoe ziet een goede samenwerking eruit? Ten slotte zijn er hoofdstukken gewijd aan personeel, financiën en beleid.

Cd-rom
Tienercentra in beweging! is geïllustreerd met vele praktijkvoorbeelden, foto's en verwijzingen naar de cd-rom. Op deze cd-rom vindt de lezer rapporten, krantenartikelen, beleidsnota's en diverse andere informatiebronnen. Ook zijn er voorbeelden van werkmateriaal verzameld, ter informatie en inspiratie, of om te bewerken en te gebruiken voor de eigen organisatie. Boek en cd-rom zijn in eerste instantie bedoeld voor leidinggevenden, maar ook voor uitvoerend werkers in de tienercentra en beleidsmakers bieden ze aanknopingspunten.

Bestellen
Tienercentra in beweging! Werkmateriaal voor een vrijetijdsaanbod aan tieners is geschreven door Monica Hensen, Josette Hoex en Nan ten Thije en kost ¤ 19,50. ISBN 90-5050-970-3 en E 22682. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 4 december 2002