STICHTING SVM PACT

Convenant Verpakkingen III ondertekend

Nederland koploper in verminderen van verpakkingsafval

Nederland gaat beter om met verpakkingsafval dan de meeste landen van de EU. Dankzij harde afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven in het Convenant Verpakkingen wordt belangrijke milieuwinst geboekt. Volgens het bedrijfsleven is het goed dat het Kabinet het werken met convenanten voortzet. Ze leiden snel en efficiënt tot milieuresultaat bij lage kosten. Het bedrijfsleven is dan ook niet onder de indruk van de procedure die de Europese Commissie aanspant bij het Europese Hof om formele wetgeving af te dwingen. Zij wacht de uitspraak van het Hof vol vertrouwen af.

Staatssecretaris Van Geel sprak vertrouwen uit in het convenant. De Algemene Maatregel van Bestuur die hij binnenkort naar de Raad van State stuurt noemde hij een 'noodoplossing' voor het geval het niet lukt de doelstellingen van het convenant te realiseren. Van Geel zei over de kritiek van de Europese Commissie: 'Ik denk dat de resultaten voorop moeten staan. Het lijkt erop dat de EU teveel naar de regels kijkt en minder naar de opbrengst. Dat is jammer, want Nederland overtreft de eisen van de EU ruimschoots. Dat is waar het om gaat en de rest doet er veel minder toe.'

Ondertekenaars
Belangrijke ondertekenaars van het Convenant Verpakkingen III zijn staatssecretaris Van Geel (VROM), directielid Kuiper van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en voorzitter Van der Waaij van SVM-PACT namens ruim 250.000 deelnemende bedrijven.

Dankzij het succesvolle Convenant Verpakkingen II is het hergebruik van verpakkingsmateriaal sterk toegenomen. De totale hoeveelheid verpakkingsafval die in verbrandingsovens terechtkwam is maar een derde van wat aan nieuwe verpakkingen op de markt gebracht wordt. Daarbij is door slimmer te verpakken ook de totale hoeveelheid nieuwe verpakkingen afgenomen. Deze lijn kan nu in de komende jaren krachtig worden doorgetrokken met het Convenant Verpakkingen III.

In Nederland komt jaarlijks ongeveer 2.500 kiloton verpakkingsmateriaal op de markt. Het is de bedoeling hiervan in 2005 niet meer dan 850 kiloton verpakkingsmateriaal te verbranden of te storten. Het overgrote deel, zo'n 70 procent, wordt daarmee gescheiden ingezameld en hergebruikt. Voor papier is afgesproken dat over drie jaar 75 procent van alle nieuw op de markt gebrachte verpakkingen wordt ingezameld en hergebruikt.

Glas, blik en plastic
Naast papier en karton zijn ook afspraken gemaakt voor de recycling van overig verpakkingmateriaal. Het is de bedoeling dat 90 procent van de glazen flessen en potjes via de glasbak wordt ingezameld en dat de afvalverwerkingsinstallaties met behulp van magneten 80 procent van het blik uit het restafval halen. Van alle kunststof verpakkingen moet 30 procent worden hergebruikt en daar bovenop nog eens 15 procent nuttig worden toegepast door ze te verbranden als vervanging van fossiele brandstoffen.

Zwerfafval
Nieuw in het Convenant Verpakkingen III is de aanpak van het zwerfafval. Onder het motto 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak' worden projecten geïnitieerd en ondersteund die gericht zijn op de preventie en bestrijding van zwerfafval. Het aantal blikjes en flesjes dat terechtkomt in het zwerfafval, moet met 80% worden teruggedrongen. Daarnaast hebben partijen afgesproken om ook het overige zwerfafval met 45% terug te dringen.