Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: weer stijging gemeentelijke woonlasten

Uit een vandaag gepubliceerde landelijke, representatieve steekproef van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de gemeentelijke tarieven volgend jaar opnieuw gemiddeld fors méér stijgen dan het inflatiecijfer. De gemiddelde stijging van de woonlasten bedraagt 7,3%, met een uitschieter naar 23,7% terwijl de verwachte inflatie voor 2003 slechts 2,5% bedraagt. Van de onderzochte gemeenten verhoogt 90,3% de woonlasten boven de verwachte inflatie, terwijl slechts 9,7% van de gemeenten daar volgend jaar onder blijft.

De Vereniging Eigen Huis onderzocht landelijk 100 gemeenten met meer dan 15.000 inwoners. Kleinere gemeenten bleken veelal nog geen besluit te hebben genomen over de woonlasten voor volgend jaar en zijn daarom buiten het onderzoek gelaten. Onderzocht zijn de onroerende zaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing (reinigingsheffing) en het rioolrecht.

De Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de voortdurende grote stijging van de gemeentelijke woonlasten omdat de betaalbaarheid van het wonen voor sommige groepen in gevaar komt. Met name voor eigen huisbezitters met een laag inkomen, een uitkering of klein pensioen is het betalen van de almaar stijgende gemeentelijke lasten een toenemend probleem. De onvoorspelbaarheid en de buitenproportionele tariefstijgingen in sommige gemeenten wekken bij burgers in toenemende mate ergernis op, aldus de Vereniging Eigen Huis.

De meeste problemen doen zich voor bij de onroerende zaakbelasting, omdat daarbij geen rekening wordt gehouden met het inkomen van de eigen huisbezitter, maar slechts met de WOZ-waarde van de woning. De Vereniging pleit voor een beheerste ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten en een afschaffing van de onroerende zaakbelasting. Deze laatste belasting, die gemiddeld slechts 5% uitmaakt van de totale gemeente-inkomsten, kan worden gecompenseerd door een aanvullende uitkering uit het gemeentefonds.

Het volledige onderzoek en de lijst van onderzochte gemeenten staat vermeld op de website van de Vereniging Eigen Huis: www.eigenhuis.nl