Ingezonden persbericht


PERSBERICHT (UPDATE)

Tweede en derde alinea zijn toegevoegd op 5 december om 12:00

"Stel jezelf verkiesbaar voor de Tweede Kamer verkiezingen voor slechts 383 euro!"

Internet-expert ReindeR Rustema roept zoveel mogelijk burgers op om zichzelf verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamer verkiezingen op 22 januari. Daar is geen politieke partij voor nodig, een borg van 11250 euro en een lijst met 30 kandidaten is voldoende. Per kandidaat betekent dat 383,33 euro. Haast is geboden. Dit weekend moet de kandidatenlijst af zijn, het geld verzameld en dinsdag moet de lijst ingeleverd worden.

Ook is het mogelijk alleen geld te doneren, dan zijn er minder kandidaten nodig. Bij voorkeur kleine bedragen via online betalingsystemen zoals PayPall.com. Dit maakt het eenvoudig donaties terug te storten mocht het bedrag niet gehaald kunnen worden voor zondagavond. Donderdagochtend is 1600 van de 11250 euro toegezegd.

Het doel is veel kleine donaties te krijgen om een breed draagvlak te tonen. Rustema: "Iemand die 10000 euro uit zijn broekzak haalt corrumpeert de boel. Iemand die meer dan 383 euro wil doneren moet
*zelf* kandidaat staan en zijn doelen in het openbaar nastreven in plaats van het kopen van 'stromannen'. Anders riskeer je 'Amerikaanse Toestanden' waarbij donaties uiteindelijk dienen om bepaalde wetgeving te krijgen ten gunste van de donateur. Je kan beter anderen overhalen om kleine donaties te maken en handtekeningen te zetten in plaats van een groot bedrag over te maken."

R. Rustema: "In theorie zou je met zo'n 3000 stemmen een zetel in de kamer kunnen krijgen. Als alle 30 kandidaten ieder zo'n 3000 stemmen krijgen, dan heeft de lijst als geheel recht op 1 zetel. Degene met de meeste stemmen op de lijst krijgt die zetel." De kandidaten zijn elkaars concurrenten maar hebben er ook baat bij dat de anderen veel stemmen krijgen, alleen net iets minder.

Aan de kandidaten worden geen eisen gesteld. Rustema: "Het hele politieke spectrum zou vertegenwoordigd kunnen worden op deze lijst. Ook individuen zonder verkiezingsprogramma kunnen het proberen. Ze zullen dan wel merken dat het niet meevalt om gekozen te worden als je niet bekend bent en geen visie hebt."

Dit is een aanval vanaf internet op alle politieke partijen onder de naam 'DerdeKamer.net'. Het Derde Kamer initiatief gaat ervan uit dat politieke partijen een achterhaald 20e eeuws concept zijn dat de afstand tussen de burger en de politiek vergroot. Het internet kan functioneren als een Derde Kamer, waar burgers onderling over politiek praten. Dat is dan een belangrijke input voor het debat in de Tweede Kamer. De Derde Kamer betekent dat er niets veranderd hoeft te worden, burgers moeten alleen niet langer op politieke partijen stemmen.

Rustema: "De LPF, al die nieuwe partijtjes maar ook het uiteen vallen van partijen zonder een aansprekende leider en de switches tussen partijen door politici illustreren mooi hoe moeilijk het is om tegenwoordig een politieke partij bij elkaar te houden. Het gaat om de individuen; een Pim Fortuyn verdiende wel een zetel, maar zijn partij niet. Daarbij is het ook goed om te weten dat politieke partijen een relatief recent fenomeen zijn. De Tweede Kamer is er voor 150 individuen die handelen 'zonder last of ruggespraak'."

Rustema staat sowieso zelf op de lijst met een eigen verkiezingsprogramma: "Het springt evenzeer van links naar rechts als mijn uitslag van de Stemwijzer.nl en ik zal het ook bijstellen zodra ik overtuigd wordt van betere oplossingen. Het is voor mij vooral een opening voor een discussie. In de nieuwsgroepen op internet laat ik mij bij voorkeur overtuigen. De kiezers die ergens links van het midden zweven zullen zich in mijn standpunten kunnen herkennen en veel waar voor hun stem op mij krijgen."

Burgers die willen steunen maar zich niet verkiesbaar willen stellen zijn ook belangrijk. Ze moeten maandag een handtekening zetten op het gemeentehuis. Er zijn 30 handtekeningen nodig ter ondersteuning in elk van de 19 kieskringen waar Nederland uit bestaat.

Rustema is docent internetgeschiedenis en cultuur en zeer actief in usenet nieuwsgroepen.