---

Ministerie van Defensie



---

foto: Sonja Tol in uniform (Fabienne Bruijs)

Sonja Tol Nationaal Militair Kampioen Schermen 2002

04-12-2002

Luitenant ter zee-2 Sonja Tol heeft vandaag (4 december) het Nationaal Militair
Kampioenschap Schermen 2002 gewonnen. Na een zware strijd won ze met 7 6 van luitenant ter zee-1 Michael van der Klip, die in 2000 en 2001 de titel won. Het is het eerste jaar dat de dames niet meer apart bij de einduitslag worden vermeld. Luitenant Arvid Oostveen (Klu) eindigde op de derde plaats. Het evenement, waaraan 44 schermers meededen, werd gehouden in de Van Ghent kazerne in Rotterdam.

Sonja Tol was vanaf het begin van de strijd er van overtuigd dat ze kon winnen. Twee jaar geleden won Michael van der Klip nog van mij, maar vandaag was ik ervan overtuigd dat ik het kon halen, dat het me zou lukken. Van der Klip was teleurgesteld. Het was een heel tactisch spel. Mannelijke schermers hebben natuurlijk meer kracht maar dat kon ik bij Sonja niet gebruiken. Op het goede moment prikte ze er tussendoor en wist me op het manchet te raken. Dat wilde ik voorkomen door aan te vallen maar ze nam de aanval gelijk over. Ze schermde heel goed, ze staat niet voor niets bij de beste acht van de wereld, maar eigenlijk had ik natuurlijk moeten winnen.

Bij het equipeschermen won het team van de marine, de luchtmacht werd tweede, de landmacht derde en de marechaussee, die slechts enkele schermers had afgevaardigd, eindigde als laatste. (foto: archieffoto)