Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vogels weigert bespreking overheveling ontwikkelingssamenwerking (04/12/02)

Staatssecretaris Boutmans en vice-premier Isabelle Durant blijven dwars liggen inzake de overheveling van ontwikkelingssamenwerking en de desbetreffende budgetten van de federale staat naar de deelstaten. Volgens de federale excellenties zouden de deelstaten louter de federale ontwikkelingssamenwerking mogen aanvullen wanneer de federale overheid hiermee instemt.

Deze visie gaat evenwel lijnrecht in tegen hetgeen werd overeengekomen in het Lambertmontakkoord. Een bijzondere federale werkgroep moet tegen 31 december klaar zijn met een lijst van onderdelen van de ontwikkelingssamenwerking en de desbetreffende budgetten die betrekking hebben op de bevoegdheden van gemeenschappen en gewesten. De deelstaten zouden dan volledig bevoegd worden voor ontwikkelingssamenwerking ten aanzien van hun eigen bevoegdheden. Echter, hoe dichter bij 31 december, hoe minder kritiek er van meerderheidszijde weerklinkt op de stellingen van Boutmans.

Vlaams minister voor Ontwikkelingssamenwerking Vogels en haar voorganger Anciaux beloofden steevast nauwlettend toe te zien op de correcte uitvoering van het Lambermontakkoord. N-VA-parlementslid Jan Loones wou, via een interpellatie, minister Vogels dan ook de kans geven om de uitspraken van federaal partijgenoot Boutmans te weerleggen. Plots verklaarde het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement de interpellatie echter onontvankelijk. Minister Vogels, nochtans niet weg te slaan uit de media, liet laconiek weten dat ze "tot medio januari 2003 niet meer beschikbaar is voor de Commissie Buitenlandse en Europese Aangelegenheden".

De N-VA vreest dat minister Vogels het stiekem op een akkoordje heeft gegooid met haar partijgenoten en intussen haar verantwoordelijkheid tracht te ontlopen. De N-VA belooft alvast minister Vogels met alle mogelijke middelen zo snel mogelijk aan de tand te zullen voelen.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be