Duurzaam Nederland



Persbericht 4 dec. 2000

Duurzaam Nederland: lokale televisie niet commercieel

Lijsttrekker Dr S. Özgüzel van Duurzaam Nederland reageert met ontzetting op het nieuws, dat de Amsterdamse publieke TV-zender AT5 commercieel gaat worden. "Met alle respect voor media-ondernemen, maar zeker op lokaal niveau is een duidelijk onafhankelijke omroep essentieel. Geen nauwe banden met de politiek, maar ook niet te veel buigen naar de commercie, porno-advertenties op de lokale zender zoals in Amsterdam wijst Duurzaam

Nederland dan ook resoluut af. Dat in Noord Holland al jaren een onduidelijke situatie bestond komt ook omdat de Amsterdamse politiek AT5 te veel als haar spreekbuis beschouwde en samenwerking met TVNoordHolland niet zag zitten. Toen de gemeente het station eerder dit jaar dan ook overnam en feitelijk eigenaar werd van de lokale omroep, was dat democratische gezien rampzalig. Maar nu maakt men het nog erger, als de plannen voor het weer commercieel maken van AT5 doorgaan is het hek van de dam.,Met de gemeente als belangrijkste sponsor en opdrachtgever, met slechts een zwakke stichting (Salto) als buffer zal men nog meer buigen naar de wensen van de zittende macht, c.q. de stadsbestuurders. Daarmee komen met name de belangen van de minderheden in Amsterdam in het geding, AT5 is al voornamelijk een grachtengordelmedium met ene beperkt publiek en nauwelijks aandacht voor andere culturen. Zonder duidelijke publieke zender met toezicht door een echt onafhankelijke instantie loopt Amsterdam het risico zich nog meer te vervreemden van haar burgers. Dat is ongewenst, ongepast, getuigd van weinig respect voor de basifunctie van media, en tekent de regentensfeer in de Hoofdstad, waar de zittende partijen AT5 altijd spekten in de (helaas terechte) hoop op eenzijdige informatievoorziening.

We zijn voor vrije media, maar zeker op lokaal niveau is een publieke zender noodzxakelijk, Dat daarnaast commerciele initiatieven ook mogen en ruimte dienen te krijgen, staat buiten kijf. Maar alleen één commerciel station, dat gaat ons te ver. De discussie over de rol van media, ook in het kader van integratie, diversiteit en de veiligheids/vrijheids balans mag geen achterkamertjeszaak zijn, voor velen is televisie de primaire nieuwsbron, die willen we niet offeren aan ruzies en ambities van lokale mediabonzen. AT5 moet een publieke zender blijven, maar wel totaal onafhankelijk van de budgetten van de gemeente, die met haar opdrachten nu het station manipuleert via de koorden van de geldzaak.Tot zover de lijsttrekker van Duurzaam Nederland.

achtergrond:
Duurzaam Nederland: Nieuwe balans tussen veiligheid en vrijheid nodig

Met een zeer breed samengestelde kandidatenlijst met als lijsttrekker Dr S. Özgüzel, onderwijsspecialist Ronals Zwiers als 2e en Amsterdamse "kleurnet" mediaman Ir. Luc Sala als derde gaat de politieke partij Duurzaam Nederland de verkiezingen in. Milieu, volwaardig burgerschap, maar ook duidelijke afwijzing van een eenzijdige oorlog tegen Irak, blinde politierazzia's en polarisatie tegenover minderheden neemt de partij heldere standpunten in.
Menselijkheid staat voorp, maar ook een zakelijke aanpak zoals een apart immigratiebeleid voor economische vluchtelingen, evaluatie van te ver doorgeschoten privatisering en stdadsplanning met oog voor de realiteit van 'nieuwe Nederlanders". Op de kieslijst staan mensen met een zeer brede culturele achtergrond en er is in Duurzaam Nederland een breeddraagvlak. Er staan 8 vrouwen op de lijst, die ook qua leeftijd een goede afspiegeling is van de Nederlandse samenleving.
verkiezingen 22 januari

DUURZAAM NEDERLAND bereidt zich voor op de verkiezingen op 22 januari.

CDA en VVD rekenen zich al bij voorbaat rijk en zeggen vast te houden aan het (huidige) regeerakkoord, ondanks breed maatschappelijk protest tegen vele onderdelen van dat programma. Voor veel kiezers biedt DUURZAAM NEDERLAND een uitstekend alternatief ! Op ons programma hebben wij al zeer veel positieve reacties ontvangen.
lidmaatschap
In tegenstelling tot de partijen die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, ontvangt DUURZAAM NEDERLAND geen subsidie. Voor het financieren van de nieuwe campagne zijn wij vooral aangewezen op de contributies van de leden. Voor het opzetten en uitvoeren van een goede campagne zijn wij afhankelijk van leden die ook actief willen meewerken. Word lid en meldt u aan voor activiteiten !

www.duurzaamnederland.nl

Namens het campagneteam :

Seyfi Özgüzel 06-5 364 28 97
Manuel Kneepkens 010-4142591 / 010-4173382
Jan Haanstra 06-5 325 74 84
info@duurzaamnederland.nl