Ingezonden persbericht


De Pont heeft het werk Catherine's Room (2001) van Bill Viola verworven.

vanaf heden te zien in De Pont, Tilburg

Catherine's Room is een videowerk geprojecteerd op vijf 'flat screen' LCD-schermen die op ooghoogte naast elkaar hangen. Op elk van de schermen is een vrouw in een interieur te zien. Door een venster in de achterwand van de kamer is de tak van een boom zichtbaar. De verschillen in lichtval geven aan dat we de kamer op vijf verschillende momenten van de dag zien en de boomtak verraadt de wisseling van de seizoenen. Ook de inrichting van de kamer wisselt en de vrouw verricht verschillende bezigheden; zich wassen, yoga oefeningen uitvoeren, naaien, studeren, kaarsen opsteken, lezen en slapen. Door de verstilde aandacht waarmee dit alles wordt uitgevoerd krijgt het alledaagse van deze activiteiten een grote intensiteit.

Op meerdere manieren is in dit digitale vijfluik Bill Viola's fascinatie voor de schilderkunst te herkennen: in de ikonografie van de voorstelling, de enscenering en aankleding van het tafereel en het effectvolle gebruik van het licht. Net als in het magistrale werk The Greeting, eveneens in de collectie van De Pont, lijkt Viola het tijdsverloop te vertragen. Handelingen en bewegingen krijgen zo een uitvergrote expressiviteit.

Zoals vaker in het werk van Bill Viola wordt ook hier de cyclische beweging van de tijd tot uitdrukking gebracht. De veranderingen in het licht en het ritme van de activiteiten herhalen zich in een continue 'loop' van de scène.

De Amerikaanse kunstenaar Bill Viola (Flushing, New York 1951) werkt al sinds de jaren zeventig met video en geldt als de belangrijkste video-kunstenaar van deze tijd. The Observer noemde hem 'the Rembrandt of the video age'. Zijn grote overzichtstentoonstelling in 1998 in het Stedelijk Museum trok meer dan 100.000 bezoekers. Onlangs realiseerde hij voor het Deutsche Guggenheim in Berlijn zijn grootste werk Going Forth By Day. Deze installatie is tm 12 januari te zien in het Guggenheim Museum in New York.

Persfoto's kunnen worden gedownload vanaf de site. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van De Pont. http://www.depont.nl