Productschap Vis


Datum:4 december 2002

Mantelovereenkomst arbeidsomstandigheden in de visserij getekend

Rijswijk, Vandaag tekende het Productschap Vis en Arbode Maritiem BV een mantelovereenkomst voor de ondersteuning van de visserijsector bij het uitvoeren van de wettelijk verplichte Arbo-risico-inventarisatie &
-evaluatie (RI&E).

Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn van oudsher belangrijke aandachtspunten in de visserijsector. Vele visserij-ondernemingen hebben de afgelopen jaren flink in arbeidsomstandigheden geïnvesteerd, waarbij het Productschap Vis ook actief ondersteunt.

In de praktijk blijkt het niet altijd gemakkelijk te zijn om op praktische wijze aan de eisen van de Arbowetgeving te voldoen. Vandaar dat het Productschap Vis voor haar leden externe arbodeskundigheid heeft aangetrokken in de vorm van Arbode Maritiem BV.

Met het afsluiten van de mantelovereenkomst kunnen alle bij het Productschap Vis aangesloten vissers gebruik maken van de specifieke maritieme arbodeskundigheid tegen sterk gereduceerde prijzen.

Arbode Maritiem BV is een bedrijf dat drie jaar actief is in diverse maritieme sectoren zoals zeevaart, binnenvaart, watersport, offshore en heeft arbo-deskundig personeel in dienst met een jarenlange maritieme ervaring en gericht op praktische en uitvoerbare advisering.

Voor de visserij is een op de sector afgestemde arbo-checklist opgesteld, die door de adviseur van Arbode Maritiem BV als basis voor de RI&E wordt gebruikt. Na een bezoek aan het schip wordt het RI&E-rapport opgesteld, waarna het ter goedkeuring wordt voorgelegd aan een gecertificeerde Arbodienst.

Vissers die al eerder een RI&E-rapport hebben opgesteld, kunnen door de maritieme adviseurs worden begeleid in het uitvoeren van een zogenaamde Plan van Aanpak.