Rijksuniversiteit Groningen

26 nov 2002

Nummer 147a 26 november 2002

Behandeling beroerte en diabetes niet efficiënt

Betere rekenmethode voor doordacht volksgezondheidsbeleid

Het RIVM constateert in zijn recente gezondheidsverkenningen een stagnatie in de stijging van de levensverwachting. Om daar via een goed volksgezondheidsbeleid iets aan te doen, is duidelijkheid nodig over de kosten en de te verwachten gezondheidsverbetering van maatregelen. Arts-epidemioloog Louis Niessen ontwikkelde een rekenmethode die de volksgezondheid van een land in kaart brengt en de kosten en effecten meet van preventie en zorg. Het stelt beleidsmakers in de zorg in staat díe keuzes te maken die, gegeven de beschikbare middelen, tot de gezondste bevolking leiden. Niessen promoveert op 5 december 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Betere rekenmethode voor doordacht volksgezondheidsbeleid Verschillende wegen
Terugdringen sterfte
Geen 'beste' oplossing
Diabeteszorg niet efficiënt
Betaalbare ingrepen
Beroerte
Curriculum vitae
Noot voor de pers

De promovendus paste zijn methode toe in zowel rijke als arme landen en onderzocht de efficiëntie van het gezondheidsbeleid bij diabetes en beroerte. Hij constateert dat in Nederland deze zorg niet efficiënt is. Zo gaat er bij diabetes nog te veel geld naar dure ziekenhuisbehandelingen van complicaties, zoals nierdialyse. Terwijl in de aanbevolen richtlijnen staat dat juist geïnvesteerd moet worden in de preventieve behandeling van patiënten met een hoog risico op complicaties.

Verschillende wegen

In zijn onderzoek naar de volksgezondheid en sterftedaling in Nederland, India en Mexico toont Niessen aan dat er verschillende wegen zijn naar een gezonde bevolking. Hij koos voor deze drie landen als model voor verschillende stadia van ontwikkeling en keek vervolgens op welke manieren de sterfte in die landen in hun geschiedenis is teruggedrongen.

Terugdringen sterfte

De verbeteringen in Nederland traden al in de negentiende eeuw op, nog voor de moderne geneeskunde opkwam. Dit was onder meer te danken aan schoon drinkwater en malariabestrijding. Mexico blijkt zowel van een economische ontwikkeling als van moderne preventie en zorg te profiteren. Het terugdringen van de sterfte gaat daardoor twee keer zo snel in vergelijking met het Nederlandse verleden. In India blijft men arm maar is er toch een sterfteafname door verbetering van de voeding en hygiëne. Kortom, hogere inkomens leiden zeker tot betere gezondheid, maar ook onderwijs, schoon water, voldoende voedsel, preventie en goede gezondheidszorg kunnen aanzienlijk bijdragen, zonder dat dit veel geld kost.

Geen 'beste' oplossing

Er is geen eenduidig antwoord hoe men het gezondst wordt. Zo kan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden zorgen voor een afname van de kindersterfte, maar alleen als er niet veel andere ziektes zijn. Het bestaan van een AIDS-epidemie kan de positieve effecten bijvoorbeeld weer teniet doen. Het bestaan van zoveel uiteenlopende gezondheidsrisico's maakt beleidskeuzes lastig. Er is geen 'beste' oplossing om sterfte te verminderen en gezondheid te bevorderen. Maar daardoor is er ook meer dan één goede beleidskeuze: in een land of regio met een lage levensverwachting kan de juiste combinatie van sociaal-economische ontwikkeling en moderne gezondheidszorg tot een versnelde gezondheidsverbetering leiden.

Diabeteszorg niet efficiënt

Vervolgens rekende Niessen de in Nederland aanbevolen behandelingsrichtlijnen door en toonde aan dat bij diabetes de huidige zorg niet efficiënt is omdat die voorgestelde richtlijnen niet worden gevolgd. Hij bracht in kaart hoe vaak ernstige complicaties, zoals nierfalen, blindheid en beenamputaties voorkomen en wat de behandelingskosten daarvan zijn. Het blijkt dat de diabeteszorg nog te vaak leidt tot kostbare ziekenhuisbehandelingen, terwijl de uitvoering van alle nieuwe richtlijnen tot doelmatigheid en tegelijkertijd tot de meeste gezondheidstoename in vergelijking met andere landen zou leiden. Preventie en controle zijn daarin belangrijk, en dat kan door vroege opsporing en behandeling van patiënten.

Betaalbare ingrepen

Deze dure preventieve methode is echter geen optie voor landen met lage inkomens. Niessen stelt dat voor landen met een beperkt gezondheidsbudget de goedkope klinische ingrepen binnen de oog-, nier- en voetzorg voor diabetespatiënten met een verhoogd risico de beste keus zijn.

Beroerte

Net als bij diabetes is de zorg voor beroerte in Nederland ook inefficiënt, zo becijferde Niessen. De recent aanbevolen eerste opvang voor alle beroertepatiënten op gespecialiseerde 'stroke units' is duur, maar blijkt effectief en doelmatig. Toch worden in de praktijk nog maar weinig patiënten op deze manier opgevangen. Met name in andere landen dan Nederland is hier nog veel winst te behalen. De opvang op stroke units is veel effectiever dan bijvoorbeeld een behandeling met medicijnen of preventie van een tweede beroerte.

Curriculum vitae

Louis Niessen (Den Haag, 1952) studeerde geneeskunde in Rotterdam, gezondheidseconomie in Londen en epidemiologie in Amsterdam. Momenteel is hij senior onderzoeker bij het Erasmus MC van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verricht daar gezondheidsonderzoek voor ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Zo droeg hij met de methode bij aan het recente WHO rapport Reducing risks, Promoting Healthy Life. Eerder werkte hij bij het RIVM en ook werkte hij zes jaar achtereenvolgens in Tanzania, Peru, en Nepal. Niessen promoveert bij prof.dr.ir. F. J. Willekens (RUG) en bij prof. F.F.H. Rutten (EUR). De titel van zijn proefschrift luidt: "Roads to health" - multi-state modelling of population health and resource use. Handelsuitgave: Rozenberg Publishers / Dutch University Press, Amsterdam, ISBN 90 5170 663 4. Prijs: 20 euro.

Begin pagina

Noot voor de pers

Nadere informatie: Louis Niessen, tel. (010)408 85 55, e-mail: niessen@bmg.eur.nl (werk)

Begin pagina