Gemeente Hoogeveen


---

3 december 2002

Beiaardier viert jubileum

Donderdagmorgen 5 december om 11.00 uur beklimt Roelof Kok de trappen van het torentje in het raadhuis van Hoogeveen zoals hij dat iedere donderdagmorgen doet. Hij kent de trappen als geen ander, want het torentje, dat nog onlangs nieuw in de verf werd gezet, is in de loop der jaren uitgegroeid tot zijn privé-domein. Roelof Kok is organist en beiaardier. Al meer dan 20 jaar is hij de vaste bespeler van het oudste carillon van Drenthe.

Het torentje van het Hoogeveense raadhuis kreeg in het begin van de oorlog zijn klokkenspel. De klokken werden al snel weer weggehaald om ze te verbergen voor de begerige blikken van de bezetters. Na de oorlog werd het carillon in ere hersteld en tegenwoordig geeft de oudste beiaard van Drenthe op doordeweekse dagen zelfs ieder kwartier automatisch een deuntje weg.

Een keer in de week is het tijd voor een echt concert. Sinds twintig jaar komt Roelof Kok op donderdagmorgen vanuit zijn woonplaats Frederiksoord naar Hoogeveen om tussen 11.00 en 12.00 uur een concert te verzorgen. Hij speelt dan een gevarieerd programma met speciale composities voor de beiaard, maar ook met bewerkingen van pianomuziek afgewisseld met populaire liedjes, vaak uit het repertoire van de volksmuziek.

Af en toe zijn er speciale concerten op het carillon, zoals in juli vorig jaar toen gastbeiaardiers een aantal zaterdagen concerten verzorgden.

Deze week is een bijzondere week, omdat Kok dan 25 jaar in overheidsdienst is. Als muziekdocent gaf hij les aan diverse muziekscholen onder andere in Coevorden en Amsterdam. Kok volgde zelf het conservatorium en vulde dat later aan met diverse opleidingen, onder andere aan de beiaardschool in Amersfoort. Als uitvoerend musicus is hij ook nog steeds actief op orgel. Slechts weinigen, ook op het raadhuis, kennen hem echter als de vaste beiaardier van Hoogeveen. Hij komt en gaat haast geruisloos, ook al is zijn werk het aanhoren meer dan waard.

Als Roelof Kok donderdag het torentje in het raadhuis beklimt, doet hij dat als jubilerend ambtenaar: 25 jaar in overheidsdienst en al meer dan 20 jaar beiaardier van Hoogeveen. Een goede reden om donderdag even de oren te spitsen als u tussen 11.00 en 12.00 uur in de buurt van het raadhuis bent.

© Copyright Gemeente Hoogeveen