SGP


Toetsing verkiezingsprogramma door het CPB

---

CPB

De SGP heeft de financiële paragraaf van haar verkiezingsprogramma 2002-2006 budgettair laten toetsen door het CPB. Uit deze toetsing blijkt dat de SGP een consistent en solide beeld heeft neergezet van haar begrotingsprioriteiten voor de komende regeerperiode.

Ten opzichte van de uitgavenontwikkeling in het voorzichtige scenario uit de Economische Verkenning 2003-2006 wil de SGP 2,6 mld. bezuinigen en 5,6 mld. intensiveren. De bezuinigingen concentreren zich met name bij overig openbaar bestuur (efficiëntie Rijk en I/D-banen) en subsidies (onder andere cultuur). De grootste intensiveringen vinden plaats bij onderwijs, veiligheid en zorg. De jaarlijkse groei in deze drie clusters komt, inclusief de ontwikkelingen in het basisbeeld 2003-2006, uit op 4% à 4 ¾%.

Van alle partijen laat de SGP de netto collectieve uitgaven voor openbare orde en veiligheid het meest groeien. De ombuigingen en intensiveringen in de sociale zekerheid houden elkaar vrijwel in evenwicht; de reële groei in deze uitgavencategorie is, net als in het voorzichtige CPB-scenario, 2½% per jaar. De totale netto collectieve uitgaven stijgen met 2 ¾% per jaar, een half procentpunt meer dan in het voorzichtige scenario en daarmee een kwart procentpunt meer dan de jaarlijkse BBP-groei.

Voor de SGP bedraagt de budgettaire ruimte na verwerking van de ombuigingen 6,1 mld. De ruimte wordt verder vergroot door 1,8 mld. lastenverzwaringen; hier tegenover staat 5,6 mld. aan intensiveringen. Het EMU-saldo 2006 verbetert daarom met 2,3 mld. ten opzichte van het basisjaar (0,6% BBP in 2002). Het EMU-saldo 2006 komt dan op 1,0% BBP.

Nadere informatie:
B.J. van der Vlies, lijsttrekker SGP, telefoon: 070 318 2846
---