Gemeente Tiel


Schoonmaak stadsgrachten en Plantage uitgesteld

De schoonmaak van de stadsgrachten en de Plantage in Tiel zal niet in het voorjaar 2003 maar waarschijnlijk in september 2003, na het fruitcorso, starten. De reden is dat er vanwege geur, geluid en de aanwezigheid van een gasleiding geen vergunning verleend wordt voor het doorgangsdepot nabij de A15. Dat is een plaats waar de bagger tijdelijk opgeslagen wordt om te drogen voordat het vervoerd wordt naar een definitieve stortplaats buiten Tiel. Nu wordt er een andere plaats voor het depot gezocht en zal hier opnieuw vergunning voor worden aangevraagd. De omwonenden van de stadsgrachten en de Plantage zijn inmiddels door middel van een brief geïnformeerd.

Tijdens de voorlichtingsavond in april 2002 verzorgden de gemeente en Waterschap Rivierenland een toelichting op de planning. Het plan was toen dat men in november 2002 opnieuw de bewoners zou informeren over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij het opruimen van munitie uit W.O. II in de grachten. Deze voorlichtingsavond zal nu waarschijnlijk in april 2003 plaatsvinden.

Munitie
Onlangs is het onderzoeksrapport verschenen dat ingaat op de aanwezigheid van munitie in de stadsgrachten en de Plantage. Door middel van zorgvuldige metaaldetectie is gekeken op welke plaatsen zich verdachte metalen voorwerpen bevinden. Wat de stadsgrachten betreft liggen ze verspreid over het gehele traject zodat de veiligheidsmaatregelen toch voor de hele stadsgrachten genomen moeten worden. Bij de Plantage is het misschien wel mogelijk dat de veiligheidsmaatregelen tot een bepaald gebied beperkt kunnen blijven.

Momenteel worden aannemers geselecteerd die een veiligheidsplan gaan opstellen. Dit plan gaat in op maatregelen die nodig zijn om tijdens het baggeren bij het aantreffen van munitie de veiligheid van omwonenden te garanderen. De aannemers die een goedgekeurd veiligheidsplan hebben opgesteld, worden uitgenodigd om een offerte te maken voor het uitvoeren van het karwei. Zodra bekend is welke aannemer het werk gaat uitvoeren, zal de informatiebijeenkomst georganiseerd worden.