Gemeente Hilversum

Hilversum sneller en beter?

Hilversum is één van de acht Nederlandse gemeenten die hun snelheid van response publiekelijk gaan vergelijken. Het gaat daarbij om de reactiesnelheid van deze gemeenten op brieven, telefoontjes en e-mails. Deze vergelijking kan leiden tot het opstellen van gezamenlijke servicenormen waarop burgers kunnen bouwen.

Daarvoor ondertekenden burgemeester Ernst Bakker en gemeentesecretaris Hans Slooijer maandag het manifest Responssnelheid Gemeenten. Dit manifest is een initiatief van de werkgroep Kwaliteitszorg van de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de stichting Rekenschap. Deze stichting stelt zich ten doel dat er een betere verantwoording komt over de resultaten van overheidsbeleid en dienstverlening. Werkgroep en stichting constateerden dat een lage responssnelheid te weinig consequenties heeft, dat de werksituatie bij de gemeenten veelal onvoldoende extern gericht is en dat het vaak moeilijk is inzichtelijk en aantoonbaar te maken waar knelpunten en successen zitten en waar veranderingen nodig zijn.

Voordeel
De inititiatiefnemers en de deelnemende gemeenten willen met hun vergelijkend warenonderzoek laten zien welke gemeente op het gebied van response goed presteert. Daarom zullen die prestaties worden gemeten. Daarbij zal het echter niet blijven. De response zal worden getoetst en verbeterd aan de hand van de verwachting en bevindingen van de burgers. Werkwijze, geconstateerde problemen en oplossingen worden vastgelegd zodat ook andere gemeenten daarmee hun voordeel kunnen doen. Tenslotte zal er een vervolgtraject worden geformuleerd waarin de duurzaamheid wordt gegarandeerd, zodat er sprake zal zijn van een blijvende prikkel voor een goede responssnelheid.

Onlangs overhandigden de initiatiefnemers een exemplaar van het manifest aan de directeur van de Consumentenbond Felix Cohen. Die prees de gemeenten dat zij zich weliswaar controleerbaar opstellen, maar hij vindt het initiatief niet ver genoeg gaan. Gemeentekwaliteit moet over de hele linie controleerbaar zijn, zo meent hij.

Datum bericht: 5 december 2002