---

Ministerie van Defensie



---

Hr.Ms. Pelikaan helpt zeiljacht in nood

05-12-2002

Hr.Ms. Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied, heeft woensdagnacht (4 december) het in nood verkerende Amerikaanse zeiljacht Banjo gered. De tweekoppige bemanning werd door de Hr.Ms. Pelikaan naar het eiland Isla de Margarita begeleid.

De reddingsactie kwam op gang na een noodoproep via de Amerikaanse Kustwacht. Het twaalf meter lange Amerikaanse zeiljacht Banjo was ongeveer 100 mijl ten noorden van Isla de Margarita in nood geraakt. Het schip had problemen gekregen met het lenssysteem (systeem om water uit het schip te pompen). De tweekoppige Amerikaanse bemanning slaagde er daarna niet in om het schip drijvende te houden. Daarbij kreeg een van de twee opvarenden plotseling ernstige gezondheidsklachten.

Hr.Ms. Pelikaan, onderweg vanuit Suriname met voertuigen en goederen van de jungletraining, werd door de Kustwacht naar het in nood verkerende zeilschip geleid. Ter plaatse werd door de bemanning van de Pelikaan technische ondersteuning geleverd. De problemen met het lenssysteem werden verholpen en aan de opvarende werd medische assistentie verleend. Om de tweekoppige bemanning van het zeilschip tot rust te laten komen, werd besloten om het zeiljacht te escorteren richting Isla de Margarita. Hierbij heeft de bemanning van Hr.Ms. Pelikaan gedurende de nacht het roer van de Banjo overgenomen.

Tijdens de vaartocht naar Isla de Margarita heeft de scheepsarts van Hr.Ms. Van Speijk, die zich op dat moment eveneens in de omgeving bevond, nogmaals de opvarende onderzocht. Deze bleek vooral erg geschrokken, maar verder niets medisch te mankeren. De Banjo heeft na alle assistentie de haven van Isla de Margarita gisterenmiddag veilig bereikt. Hr.Ms. Pelikaan liep, na de korte omweg, op woensdag 4 december de haven van Curaçao binnen.